Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Barack Obama, revoltat de decizia SUA de a revoca dreptul femeilor la avort: ”Au atacat libertățile esențiale ale milioanelor de americani”

Femeile din Statele Unite au pierdut dreptul constituțional la avort. De acum, fiecare stat federal al SUA va avea puterea să-și reglementeze propria politică privind întreruperile de sarcină. Decizia istorică a fost punctul culminant al unor decenii de lobby și a fost posibilă după ce trei judecători ai Curții Constituționale au fost numiți de fostul președinte Donald Trump. 

Activiștii pentru drepturile femeilor avertizează că decizia Curții Supreme a Statelor Unite va deschide calea și spre interdicții privind contraceptivele. Ei spun că oricum familiile bogate vor avea acces la proceduri de întrerupere de sarcină, iar hotărârea Curții afectează femeile sărace, care vor recurge la avorturi clandestine ce le vor pune viața în pericol. 

Pe subiectul atât de politizat al avorturilor, reacțiile decidenților din Statele Unite au fost prompte. Una dintre cele mai revoltate personalități e însuși fostul președinte al SUA Barack Obama. Fostul lider de la Casa Albă spune că prin această decizie, libertățile esențiale ale milioanelor de americani au fost atacate.

”Astăzi, Curtea Supremă a anulat nu doar un precedent vechi de 50 de ani, ci a reglementat una dintre deciziile cele mai personale pe care cineva o poate lua, din cauza capriciilor politicienilor și ale ideologilor, atacând astfel libertățile esențiale ale milioane de americani”, a postat fostul președinte american Barack Obama. 

”Ce mesaj oribil le-a transmis societatea femeilor despre ce reprezintă capacitatea de a deveni însărcinată! Ar trebui să  ne uităm la sarcină, la capacitatea de a purta un copil în pântec, ca la o superputere. În loc de asta, noi o tratăm ca pe o boală, ca pe ceva de care trebuie să ne fie rușine.”, adăugat Eric Scheidler, directorul executiv, Pro-Life Direct Action League.

State ale SUA conduse de republicani, printre care Missouri, Kentucky, Louisiana sau Dakota de Sud au anunţat la scurt timp după verdict că interzic avortul, în timp ce state conduse de democraţi, precum New York, California, Oregon şi Washington au anunţat că vor apăra dreptul la întrerupere de sarcină. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE