Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dreptul la avort, anulat în SUA. Mihaela Miroiu: Decizia e mult mai rău formulată decât era decretul lui Ceaușescu

În Statele Unite ale Americii, Curtea Supremă a revocat dreptul la avort. Mai multe state l-au interzis deja, imediat după decizie. 

Accesul la avort este de așteptat să fie întrerupt pentru aproximativ 36 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă ajutor pentru întreruperile de sarcină.

Profesorul universitar Mihaela Miroiu vine cu o reacție dură după decizia dată de autoritățile americane și spune că ceea ce se întâmplă acum în SUA este mai rău decât a fost în România, pe vremea lui Ceaușescu, în ceea ce privește această problemă.

”E o dimineață foarte neagră pentru femeile încă fertile din Statele Unite. E contagios pentru toți talibanii din lume care vor dori și ei acest lucru. Noi am avut un decret anti-avort, decretul 660, din 1966 care a nenorocit viețile în generația mea. Au murit zece mii de femei. Acesta a fost un amestec grav al statului în capacitatea de alegere a femeilor și în drepturile lor de a-și folosi facultățile reproductive când și cum pot.

Această decizie mă șochează și acum. E mult mai rău formulată decât era decretul lui Ceaușescu. Ce o să se întâmple în Statele Unite în primă instanță va fi următorul lucru: migrația pentru avort în alt stat nu va fi posibilă pentru femeile sărace. Femeile sărace din SUA vor face același lucru pe care l-au făcut femeile românce din anii 70-80, adică vor recurge la avorturi improvizate cu andrele, cu garouri, cu substanțe otrăvitoare băgate în colul uterin, lucru care duce la septicemii, moarte, dar și închisoare.”, a declarat Mihaela Miroiu, profesor universitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE