Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump refuză să sprijine interzicerea avortului în SUA. ”Statele vor decide prin vot sau prin lege”

Fostul președinte Donald Trump a afirmat luni că vrea să lase mână liberă statelor americane pentru a decide măsurile privind avortul și a dat de înțeles că respinge o interdicție la nivel național pe această temă care a generat controverse în campania prezidențială.

”Statele vor decide prin vot sau prin lege, sau poate ambele. Oricare ar fi decizia lor, ea trebuie să fie lege. În acest caz, legea statului", a declarat Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit Agerpres.

Excepțiile în care Donald Trump ar susține dreptul la avortul

Într-un clip publicat pe platforma sa ”Truth Social”, Donald Trump a menționat că sprijină excepțiile în caz de viol, incest și salvarea vieții mamei. De asemenea, el a reiterat că susține disponibilitatea fertilizării in vitro.

De altfel, Trump nu a spus că dacă va solicita o interzicere la nivel național a dreptului la avort dacă va câștiga din nou alegerile prezidențiale din SUA. Dreptul la avort este un subiect care ar putea genera dezbateri în rândul alegătorilor ambelor partide politice la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

"Multe (state) vor avea un număr diferit de săptămâni" până la care se poate face întrerupere de sarcină, a explicat Trump. "Unii vor fi mai conservatori decât alţii, şi aşa este. În cele din urmă, dorinţa oamenilor este cea care contează", a mai spus Trump, conform sursei citate.

În schimb, candidatul republican la prezidențiale i-a acuzat pe democraţi că sunt în favoarea avortului până în ultimele luni de sarcină.

Cum s-a poziționat Trump față de dezbaterile privind dreptul la avort

În martie, Donald Trump a afirmat prima oară că ar putea sprijini o interdicţie la nivel naţional a avortului după 15 sau 16 săptămâni de sarcină, însă a evidențiat că susţine excepţiile în cad de viol, incest şi pentru salvarea vieţii mamei.

De asemenea, fostul președinte republican a punctat că nu administraţia federală trebuie să decidă asupra acestor chestiuni, avertizând asupra costului electoral al unei poziţii prea conservatoare asupra acestui subiect extrem de sensibil.

De la decizia Curţii Supreme din iunie 2022, care a pus capăt recunoaşterii dreptului constituţional la avort, conservatorii au pierdut toate referendumurile sau voturile care au abordat problema avortului, chiar şi în statele care sunt în general bastioanele lor, precum Ohio sau Kansas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE