Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană: Patriotismul anti-occidental este periculos pentru România. Patriotismul economic este sănătos

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că patriotismul economic este sănătos și util, în schimb, naţionalismul autarhic şi anti-occidental ”este periculos pentru România”.

Fostul ministru de Externe a făcut aceste afirmații la dezbaterea "Schimbări geopolitice în Europa de Sud-Est", organizată de AHK România, notează Agerpres.

”E momentul să spunem că patriotismul economic este sănătos şi util. Toate ţările au patriotism economic. Este firesc. Sunt interesele ţării tale, interesul business-urilor tale. Iar eu vă consider pe voi cei care investiţi în ţara mea şi creaţi job-uri şi aduceţi valoarea adăugată ca fiind partea economiei mele.

Patriotism economic da, naţionalism autarhic şi anti-occidental nu. Este periculos pentru România şi trebuie să spunem cu toţii, ca români şi ca românce, că acel lucru nu este bun pentru ţară. Patriotism da, naţionalism autarhic şi depăşit de vremuri, nu", a precizat Mircea Geoană, potrivit sursei citate.

Mircea Geoană: ”Cel mai valoros real estate strategic din Europa este azi în România”

Secretarul general adjunct a amintit că în România s-a tot vorbit despre independenţa energetică a ţării de 20 de ani, însă nici în prezent nu extragem gaz din Marea Neagră.

”Vorbim de faptul că are potenţial energetic România şi nu suntem încă capabili să ne facem minimumul de muncă care să ne pună potenţialul în valoare. Eu aş vorbi despre suveranitatea energetică în sensul cel mai bun, în sens european, aşa cum în Europa se vorbeşte de suveranitatea economică.

N-am vorbit despre agro-industrie, este enorm de multă muncă de făcut. Vorbeaţi despre Brăila, Tulcea şi zona de acolo. România are a cincea capacitate de producţie navală din Europa, în şase şantiere navale, inclusiv cel de la Mangalia, care trebuie clarificat, inclusiv la 2 mai, unde Ministerul Apărării are un şantier naval abandonat care trebuie resuscitat atât de repede. Vreau să văd Rheinmetall mai repede făcând pulberi la mine la Făgăraş, vreau să se întâmple aceste lucruri", a precizat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO: ”Cred că acest cutremur geopolitic ne creează o şansă incredibil de mare”

Fostul președinte al Senatului a evidențiat că s-a tot vorbit despre potenţialul României, însă de 20 de ani strategia pentru energie nu începe să devină realitate.

"Cred că a venit clipa să ne punem serios pe treabă, să discutăm între noi, să avem un plan implementabil, cu responsabili, cu termene, cu bani, cu juridic, cu tot ce trebuie să ne apucăm. (...) Cred că acest cutremur geopolitic, cu toate necazurile pe care le aduce, ne creează o şansă incredibil de mare să avem cea mai cea mai valoroasă... Cel mai valoros real estate strategic din Europa este azi în România. De ce? Pentru că România poate juca multi-regional", a spus Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Cât despre China, secretarul general adjunct al NATO a punctat că se acordă atenție acestei relații cu Beijingul, pentru a nu înlocui o dependenţă de Rusia cu una de China. În opinia sa, China nu este un duşman al NATO, dar trebuie să ne protejăm tehnologiile sensibile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE