Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început cel mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră. Peste 2.000 de militari participă la Sea Shield 24

Drona marină descoperită la sfârșitul săptămânii trecute în apele teritoriale românești a fost reperată de un avion de recunoaștere francez cantonat la baza militară din Mihail Kogălniceanu. Este ultima informație legată de cazul care a pus pe jar autoritățile române și vine în momentul în care Forțele Navale Române conduc cel mai mare exercițiu multinațional pe mare și pe fluviu, cu scenarii adaptate pentru contextul geopolitic actual.

Provocările apărute în Marea Neagră, dar și la mal de Dunăre sunt tot mai multe de la începerea războiului din Ucraina, iar antrenamentele în comun cu statele aliate sunt esențiale.

99 de mine marine au fost descoperite în apele Mării Negre d ela început invaziei din Ucraina, 5 dintre ele în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. 6 drone au căzut pe teritoriul țării noastre, iar ultima provocare, drona maritimă de suprafață descoperită în larg, în apropiere de Tuzla.

viceamiral Mihail Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române: ”Această ambarcațiune, această dronă în final a fost descoperită de un MPA francez, acest avion de reucunoaștere adus de noi în exercițiu și în misiunile de cercetare împotriva minelor. Nu este singurul obiect descoperit de Forțele Navale Române. În ultimii doi ani am prezentat în nenumărate rânduri faptul că descoperim în Marea Neagră foarte multe obiecte care sunt rămășițe, urmări ale războiului din proximitate”.

Minele marine rămân cele mai periculoase în acest moment. 99 au fost descoperite până acum în bazinul de vest al Mării Negre, 5 dintre au fost neutralizate în apele teritoriale românești.

comandor Victor Durea, Marina Militară Română: ”Cu toții suntem conștienți în primul rând de pericolul de mine care există. În ultima perioadă vedeți că s-au intensificat acțiunile desfășurate cu dronele de aviație. Bineînțeles, contextul este unul deosebit”

Exercițiul Sea Shield 24. Militari din 12 state aliate se antrenează în comun

2.200 de militari din 12 țări aliate se antrenează în comun în aceste zile cu peste 130 de nave, aeronave şi autovehicule pe scenarii adaptate la noile provocări apărute odată cu războiul din Ucraina, cu un singur scop , asigurarea securității Flancului Estic.

Adrian Dincă, comandor al Forțelor Navale: ”Încă din anul 2022, când a izbucnit conflictul din proximitatea granițelor României, Forțele Navale și-au adaptat acțiunile pentru a-și îndeplini în condiții cât mai bun misiunile fundamentale, respectiv apărarea integrității teritoriale, independenței și suveranității naționale, de asemenea, securizarea căilor de comunicații maritime.

Forțele Navale Române au deja o experiență de doi ani în lupta contra minelor. Până în prezent, cinci mine au fost neutralizate de Forțele Navale Române. Așadar, echipajele navelor și tot personalul participant va pune în aplicare procedurile operaționale specifice pentru diferite tipuri de activități”.

comandor Octavian Mocanu, conducătorul forțelor Flotilei Fluviale: ”Zona de responsabilitate a flotilei fluviale este în proximitatea acestui conflict. Atât în ultimul timp, cât și în toate exercițiile pe care le desfășurăm nu facem altceva decât să ne instruim în comun cu colegi din forțele navale - acel joint cu forțele terestre și interinstituțional cu toate autoritățile locale și toate capabilitățile din sistemul național de apărare”.

Exercițiul multinațional Sea Shield va dura aproximativ două săptămâni, timp în care militarii români și străini se vor antrena în comun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE