Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA avertizează China cu "consecințe semnificative", dacă susțin mașinăria de război a Rusiei

Statele Unite ale Americii avertizează China că se va confrunta cu "consecințe semnificative", dacă va continua să susțină mașinăria de război a Rusiei împotriva Ucrainei.

Mesajul a fost transmis de către șefa trezoreriei americane, Janet Yellen, care efectuează o vizită în la Beijing, scrie Financial Times.

Beijingul asistă Moscova "la o scară îngrijorătoare"

Avertismentul lui Janet Yellen vine după ce secretarul de stat Antony Blinken le-a spus miniștrilor de externe din UE și NATO că Beijingul asistă Moscova "la o scară îngrijorătoare" și că furnizează "instrumente, intrări și expertiză tehnică", potrivit a trei persoane familiare cu discuțiile.

Aceștia l-au citat pe Blinken spunând că asistența se concentrează în special pe producția de echipamente și propulsoare, dar și pe sectorul spațial al Rusiei, despre care a spus că "nu numai că contribuie la agresiunea Rusiei în Ucraina, dar amenință și alte țări".

SUA au în vedere aplicarea de sancțiuni companiilor care livrează Rusiei echipamente, tehnică și expertiză. La începutul acestei săptămâni, și președintele Joe Biden, în timpul unei discuții telefonice cu liderul chinez Xi Jinping, a avertizat Beijingul să nu susțină Rusia în războiul din Ucraina.

Partenerii occidentali sunt îngrijorați de capacitatea Moscovei de a ocoli sancțiunile și de a finanța industria de armament și tehnică de război.

Moscova a reușit să își mențină economia în funcțiune și să își extindă industria de apărare, în mare parte datorită comerțului extins cu China, importurilor din țări terțe de așa-numitele bunuri cu dublă utilizare care pot fi folosite pentru fabricarea de arme și livrărilor militare directe din Coreea de Nord și Iran.

Capacitatea Rusiei de a crește semnificativ producția de arme, în special de proiectile de artilerie, rachete și drone kamikaze, a speriat capitalele occidentale, care se grăbesc să își mărească propria producție de apărare pentru a da Kievului o șansă de a rezista atacului Moscovei.

"Am fost clari cu China că noi considerăm că Rusia obține sprijin din bunurile pe care firmele chineze le furnizează Rusiei", a declarat Yellen sâmbătă. "De partea lor, China a subliniat că este politica lor să nu ofere Rusiei sprijin militar - niciunul dintre noi nu dorește ca acest lucru să fie o problemă în relația noastră bilaterală".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE