Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin cere succesorului KGB să scape Rusia de sancțiunile occidentale. Vrea să se apeleze și la inteligența artificială

Președintele Vladimir Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate, principalul succesor al KGB-ului din perioada sovietică, să ajute companiile rusești să scape de sancțiunile aplicate de Occident și să-și extindă influența pe noi piețe din lume, relatează agenția Reuters.

În încercarea de a ”scufunda” economia rusă, statele occidentale au aplicat Moscovei sancțiuni dure, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Cu toate acestea, Putin susține că economia de război a Rusiei a răzbit în pofida sancțiunilor, în condițiile în care producția de obuze de artilerie a depășit-o pe cea a Occidentului, iar economia rusă a crescut cu 3,6% în 2023.

Într-un discurs rostit în cadrul reuniunii anuale a serviciului de spionaj FSB, după victoria sa zdrobitoare la alegerile prezidențiale, Putin a declarat marți că spionii săi ar trebui să colaboreze cu alte agenții pentru a consolida securitatea sistemelor bancare și financiare.

Liderul de la Kremlin a cerut FSB să sprijine companiile rusești ”care se dezvoltă în mod activ în ciuda obstacolelor create pentru ele și care explorează noi piețe, dar se confruntă cu acțiuni ostile" din partea Occidentului.

”Da, ele ne creează probleme temporar”, a precizat Putin, conform sursei citate.

Președintele rus a discutat cu Guvernul despre modul în care sancțiunile au afectat unele proiecte mari. ”Dar totul, bineînțeles, va fi făcut oricum”.

KGB-ul, una dintre cele mai puternice instituții în perioada Uniunii Sovietice, și-a pierdut o parte din putere și influență odată cu prăbușirea URSS în 1991. Opt ani mai târziu, Putin, un fost ofițer KGB, a ajuns la putere la Kremlin.

Putin sugerează folosirea inteligenței artificiale și a noilor tehnologii în lupta cu Occidentul

Vladimir Putin susține că războiul din Ucraina face parte dintr-o bătălie veche de sute de ani cu Occidentul decadent, despre care afirmă că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, când a invadat, ceea ce el consideră a fi, sfera de influență a țării sale.

În calitate de spion KGB în Germania de Est, Putin a asistat la prăbușirea URSS. El le-a spus ofițerilor FSB că Occidentul era un inamic periculos care folosea o serie de arme pentru a răspândi discordie în Rusia, inclusiv prin propagandă, tehnologie și finanțe.

Putin a sugerat FSB să se folosească de realizările Rusiei în domeniul tehnologiei cuantice și al inteligenței artificiale pentru a contracara Occidentul și a transmis serviciilor de contrainformații să fie mai vigilente.

După ce Ucraina a încercat să folosească de ruși pentru a pătrunde granițele țării, Putin a declarat că astfel de trădători trebuie vânați. "Îi vom pedepsi fără limită, oriunde s-ar afla".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE