Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transnistria, tot mai dependentă de Chișinău. Regiunea separatistă se confruntă cu o profundă criză economică

Criza economică din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova îi face pe tot mai mulți locuitori să caute un loc de muncă în teritoriile controlate de autoritățile constituționale de la Chișinău. Zilnic oamenii fac naveta între Transnistria și Chișinău, dar și alte localități ale Republicii Moldova. Analiștii politici spun că acest lucru ar putea contribui la schimbarea mentalității oamenilor din regiune, iar numărul celor care militează pentru ruperea regiunii de Chișinău să se reducă. 

Nina a copilărit în regiunea transnistreană, iar după ce a absolvit facultatea la o universitate din Chișinău a rămas să locuiască în capitala Moldovei. În regiunea separatistă a rămas mama sa. Nina o vizitează destul de des și spune că problemele economice cu care se confruntă oamenii de acolo se văd cu ochiul liber. Situația s-a înrăutățit mai ales după invazia Rusiei în țara vecină. Atunci autoritățile de la Kiev au decis blocarea frontierelor comune cu regiunea transnistreană, condusă de un regim pro-rus. Prin urmare, importul de produs ieftine din Ucraina este acum imposibil. 

Nina Smirnova, jurnalist: ”Cred că (n.r. războiul) a afectat foarte puternic, fiindcă în regiunea transnistreană erau foarte multe produse ucrainene. Dacă vorbim de magazine, toate rafturile erau pline cu mărfuri ucrainene. Acum totul s-a scumpit. Să nu privim prea departe. Înainte chiar și locuitorii Moldovei (teritoriile controlate de autoritățile constituționale) mergeau în Transnistria ca să cumpere ceva mai ieftin. Acum nu mai are sens, prețurile sunt la același nivel. În același timp, salariile în Transnistria sunt mult mult mai mici decât în Moldova.” 

În aceste condiții, locuitorii din Transnistria încep să vadă oportunitățile oferite de Republica Moldova și tot mai mulți, în special tinerii, pledează pentru o conviețuire pașnică. 

Nina Smirnova, jurnalist: ”Aici (n.r. în Republica Moldova) salariile, după cum am spus, sunt mult mai mari decât în Transnistria. Pentru oameni este mai profitabil, chiar dacă pierd bani pentru transport, dar și timp, să vină aici să lucreze. Venitul este de două ori mai mare, cel puțin. Acest lucru nu-i sperie pe tineri. Mai mult chiar, ei sunt atrași de oportunitățile pe care le oferă Chișinăul, dar și alte orașe din Rep. Moldova. Cred că generația tânără, oamenii care gândesc deja altfel, înțeleg perspectivele de viitor și își doresc, probabil, să fie împreună cu Republica Moldova.” 

Analiștii politici de la Chișinău nu exclud posibilitatea ca situația economică din regiunea separatistă să se înrăutățească.

Victor Juc, profesor Universitatea de Stat din Moldova: ”Va fi mult mai dificil contextul dacă Ucraina, la sfârșitul anului 2024, va sista livrările prin gazoductul care alimentează raioanele de est. Situația va fi mult mai complicată.” 

Rusia nu va permite soluționarea rapidă a conflictului

Chiar dacă tot mai mulți oameni din Transnistria înțeleg că regiunea nu are perspective de dezvoltare, analiștii politici spun că Federația Rusă nu va permite soluționarea rapidă a conflictului înghețat de peste 30 de ani.

Victor Juc, profesor Universitatea de Stat din Moldova: ”Pentru moment sunt foarte sceptic că problema raioanelor de est va putea fi soluționată. Federația Rusă nu va lăsa ca această problemă să fie ușor rezolvată.” 

În prezent, în regiunea transnistreană este dislocat un contingent al armatei ruse, format  din peste 1.500 de soldați. Autoritățile de la Chișinău spun că armata rusă se află ilegal pe teritoriul țării, iar Moscova încearcă în acest fel să-și mențină controlul și să blocheze inițiativele de integrare europeană ale Chișinăului. 

Chiar și așa, economia transnistreană este tot mai dependentă de Republica Moldova. Majoritatea agenților economici din regiune și-au înregistrat oficial afacerile la Chișinău pentru a putea face comerț cu Uniunea Europeană. Pe piața comunitară sunt livrate aproape 60 la sută dintre mărfurile produse în Transnistria, în condițiile în care Republica  Moldova, în calitate de stat candidat pentru aderare, dispune de un regim preferențial de comerț.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE