Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump spune că SUA nu va părăsi NATO: ”Europa să nu profite de sprijinul american”

Fostul președinte Donald Trump a declarat că SUA vor rămâne "sută la sută" în NATO sub conducerea sa, atât timp cât țările europene "joacă corect", potrivit Politico.

Într-un interviu pentru postul de televiziune britanic GB News, care urmează să fie difuzat marți seara, Trump și-a reafirmat angajamentul față de alianța transatlantică - dar a avertizat națiunile europene să nu "profite" de sprijinul american.

Comentariile sale ar putea ajuta la calmarea nervilor liderilor occidentali îngrijorați că Trump ar putea retrage oficial America din NATO dacă va câștiga un al doilea mandat de președinte al SUA în cursul acestui an.

Trump a fost foarte critic la adresa NATO de ani de zile, iar temerile aliaților au crescut după ce fostul președinte - care urmează să se confrunte cu președintele în exercițiu Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie - a declarat luna trecută că ar "încuraja" Rusia să "facă ce naiba vrea" cu țările NATO care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare față de alianță.

Membrii de rang înalt ai administraţiei au detaliat modul în care Trump a fost aproape de a retrage Statele Unite din NATO, care este un fundament cheie al securităţii occidentale împotriva Rusiei, în primul său mandat şi avertizează că este posibil să meargă mai departe într-un al doilea mandat.

„Democraţii şi cei care strâng perle în presă par să fi uitat că am avut patru ani de pace şi prosperitate sub preşedintele Trump, dar Europa a văzut moarte şi distrugere sub Obama-Biden şi acum mai multă moarte şi distrugere sub Biden”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Jason Miller.

„Preşedintele Trump i-a determinat pe aliaţii noştri să îşi mărească cheltuielile NATO cerându-le să plătească, dar Joe Biden s-a întors să îi lase să profite de contribuabilul american. Când nu-ţi plăteşti cheltuielile de apărare nu poţi fi surprins că ai parte de mai mult război”, adaugă acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE