Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump acuză NATO și Europa că au „profitat” de America, atât militar, cât și comercial

Donald Trump pune sub semnul întrebării angajamentul său față de NATO și Europa. Fostul lider de la Casa Albă, care candidează pentru un nou mandat, acuză Alianța Atlantică și statele europene că au profitat de America, atât militar, cât și comercial.

Afirmațiile vin la o zi după dezvăluirile unui comisar european potrivit cărora, în 2020, Trump ar fi spus că SUA nu vor ajuta Europa în cazul unui atac.

Donald Trump pune sub semnul întrebării relația cu NATO și UE și acuză Alianța că a „profitat” de America

Invitat la postul său preferat de televiziune, Fox News, republicanul Donald Trump a acuzat Europa și NATO că „au profitat de Statele Unite în ceea ce privește apărarea militară și în relațiile comerciale”. Fostul președinte american a făcut aceste comentarii după dezvăluirile comisarului european Thierry Breton. Oficialul european a declarat că, pe vremea când era președinte al SUA, Trump i-a spus direct președintei Comisiei Europene că Statele Unite nu vor ajuta Europa în cazul unui atac. Discuția se purta în 2020. Președintele american ar mai fi spus că alianța nord-atlantică este „moartă”, iar SUA se vor retrage din NATO.

Trump, care a avut mereu o relație tensionată cu aliații, pare să își mențină poziția.

Brett Baier, moderator Fox News: „Există o îngrijorare reală legată de modul în care va arăta al doilea mandat al lui Trump. Spre exemplu, veți fi devotat NATO?”

Donald Trump, fost președinte al SUA și candidat: „Depinde dacă ne vor trata corect. Faptul că au acum bani pentru a ajuta Ucraina mi se datorează, eu am obținut acești bani. Deci, pace prin putere (n.r. puterea militară ajută la menținerea păcii)”.

Candidatura lui Trump se judecă la Curtea Supremă a SUA, din cauza implicării sale în asaltul asupra Capitoliului, atunci când simpatizanții săi au încercat să răstoarne cu forța rezultatul alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden. Moderatorul Fox News l-a întrebat și despre violența politică. Trump s-a făcut că nu înțelege sensul întrebării și a făcut referire la politica externă.

Brett Baier, moderator Fox News: „Puteți spune acum că violența politică este întotdeauna inacceptabilă?”

Donald Trump, fostul președinte al SUA: „Evident că așa este. Și sunt cel în al cărui mandat nivelul de violență a fost cel mai scăzut. Uitați-vă la războaie, nu am început niciun război, nu am fost implicat în niciun război. Am zdrobit ISIS (organizația teroristă Statul Islamic -n.r). Am câștigat 100%, ne-am adus trupele acasă. Uitați-vă la violența care a izbucnit recent”.

Donald Trump: „Uitați-vă la Joe Biden, este haos”

În context, Trump a lansat un nou atac la adresa rivalului său, președintele democrat Joe Biden.

Donald Trump: „Cred că este haos. Uitați-vă la Joe Biden, este haos”.

Pe vremea când era președinte al SUA, Trump a avut o relație dificilă cu liderii europeni. El le reproșa mereu că nu contribuie suficient la bugetul Alianței și solicita cheltuieli de apărare de cel puțin 2 la sută din PIB.

Pe de altă parte, aflat acum în campanie electorală, Donald Trump a susținut tot timpul că Rusia nu ar fi invadat niciodată Ucraina dacă el ar fi fost președintele SUA. Republicanul a mai susținut că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune capăt războiului în 24 de ore, ceea ce a generat nemulțumirea Kievului. În același timp, nu o dată, fostul lider de la Casa Albă a lăudat așa-zisele calitățile politice ale lui președintelui rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE