Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

3 ani de la atacul asupra Capitoliului. Peste 1.200 de persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv Donald Trump

Au trecut trei ani de când simpatizanții fostului președinte Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite. În acest timp, peste 1.200 de persoane au fost acuzate de infracțiuni care decurg din atacul care a avut loc pe 6 ianuarie 2021.

Însă cea mai răsunătoare acuzație este cea în cazul lui Donald Trump. Fostul președinte american a fost acuzat că a complotat să submineze rezultatul alegerilor din 2020 și i-a provocat pe protestatari să ia cu asalt clădirea Capitoliului.

În discursul care comemorează trei ani de la atacul asupra Capitoliului, președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că este gata să sacrifice democrația americană.

Joe Biden, președintele SUA: Donald Trump și republicanii MAGA sunt reprezentanți ai unui extremism care amenință însăși fundamentele republicii noastre.

Trump se confruntă cu 91 de acuzații penale care decurg din demersurile sale de a anula eșecul în alegeri. De asemenea, fostul președinte mai are alte trei capete de acuzare în dosarul atacului de la Capitoliu, însă crede că Joe Biden și democrații vor submineze democrația și se folosesc de sistemului juridic pentru a zădărnici campania sa electorală.

Donald Trump, fost președinte american: Așa că acum avem un președinte care reprezintă un mare pericol pentru democrație. Chiar este. Este un pericol pentru democrația noastră. Și la un nivel cum puțini oameni au mai văzut.

Soarta lui Trump, în mâinile Curții Supreme a SUA

Din cauza implicării sale în evenimentele de pe 6 ianuarie 2021, Donald Trump a fost declarat neeligibil pentru Casa Albă de către o instanță din Colorado. Curtea Supremă din acest stat a argumentat că republicanul este descalificat în temeiul celui de-al 14-lea Amendament din Constituție. Trump a fost acuzat că a complotat să submineze rezultatul alegerilor din 2020 și i-a provocat pe protestatari să atace clădirea Capitoliului. Același lucru s-a întâmplat și în statul Maine.

Curtea Supremă a Statelor Unite analizează anul acesta dacă Donald Trump este sau nu eligibil să candideze la președinție în Colorado. Instanța supremă din acest stat a invalidat candidatura fostului președinte american, ceea ce îl împiedică pe Trump să apară pe buletinele de vot. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE