Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump îi numeşte ''ostatici'' pe cei arestaţi pentru participarea la asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu

Fostul preşedinte american Donald Trump s-a referit la cei arestaţi după participarea la asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu ca fiind "ostatici", într-un nou semnal de simpatie faţă de susţinătorii săi implicaţi în acele tulburări, relatează vineri Reuters.

"Eu îi numesc 'ostatici J-6', nu deţinuţi. Îi numesc ostatici, asta s-a întâmplat. Şi e o ruşine", a declarat Trump joi la un miting electoral la Houston.

În debutul evenimentului, Trump a stat în poziţie de salut în timp ce era intonată o melodie compusă de bărbaţi arestaţi pentru rolul lor în asalt.

De altfel, Trump însuşi a colaborat la crearea cântecului "Justice for All" cântat de "J6 Prison Choir" (Corul penitenciar J6), difuzat în martie pe mai multe platforme de streaming. Trump recită jurământul de credinţă faţă de SUA şi corul masculin intonează imnul naţional.

Trump şi-a mai promovat de-a lungul timpului cântecul, dar folosirea cuvântului "ostatic" marchează un nou efort al său de a-i prezenta pe cei implicaţi în atac drept martiri, notează Reuters. Fostul preşedinte republican susţine că cele patru procese penale lansate împotriva sa sunt politice, punând acest mesaj şi în centrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Peste 1000 de persoane au fost inculpate în legătură cu asaltul de la Capitoliu. Patru participanţi au murit în haosul creat atunci şi cinci ofiţeri de poliţie au decedat ulterior, o parte prin sinucidere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE