Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evoluția alegerilor prezidențiale din SUA, influențată de o țară din Asia. Diplomat: ”O să vedem pe 13 ianuarie ce se întâmplă acolo”

Evoluțiile politice din jurul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ar putea fi influențate de rezultatul scrutinului prin care Taiwanul alege un nou șef de stat în mai puțin de două săptămâni, a declarat diplomatul George Miloșan, la Euronews România. De asemenea, analistul de politică externă a evitat să se pronunțe despre cine are șanse mai mari să ocupe fotoliul de la Casa Albă, însă consideră că ”e greu de crezut” că Donald Trump va mai fi votat de cetățenii americani în cazul în care va fi arestat.

Întrebat dacă vom asista la schimbări în țările democrate în anul electoral 2024, George Miloșan a vorbit despre importanța alegerilor prezidențiale din Taiwan.

În Taiwan vor fi alegeri, de aceste alegeri depind foarte multe lucruri, inclusiv în SUA.

Alegerile din Taiwan sunt pe 13 ianuarie. Concurează trei persoane pentru a deveni președinte. Din sondaje, prima șansă o are cel care este împotriva Chinei și pro independența Taiwanului. Paradoxal, este un partid de centru-stânga - Partidul Democratic progresist.

Kuomintangul, cei care au fugit din China comunistă și au fost dați afară practic de Mao Zedong, și au creat acest partid naționalist. Sunt cei care ar accepta un dialog cu China, nu neapărat pe tema independenței.

Mai există un partid popular, cu al treilea candidat care are șansa minimă. Nu are decât vreo 7-8%. Kuomintangul are 32-33%, iar ceilalți care sunt acum la putere, independentiștii, au aproape 40%”, a afirmat diplomatul.

Analistul de politică externă a amintit că alegerile prezidențiale din Taiwan sunt organizate într-un singur tur.

”Se alege ca la noi - cine iese din primul tur cu cele mai multe voturi. O să vedem pe 13 ianuarie ce se întâmplă acolo.

Dacă ies cei care sunt acum la putere, pacea va fi un deziderat foarte frumos în zona respectivă”, a explicat George Miloșan.

Noul ministru al Apărării din China, un bun cunoscător al dosarului taiwanez

”Tot acolo, în China, a fost numit un nou ministru al Apărării. S-a numit un amiral, a fost comandant al flotei din nord - deci cooperarea cu Rusia - și din est, în Strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Est. Cunoaște foarte bine dosarul taiwanez.

Problema mare a Chinei dacă ar fi să asistăm la un conflict este chiar cea maritimă, pentru că Taiwanul e la aproape 80 de kilometri.

Pe de altă parte, acest amiral este cel care va face dialogul militar cu Statele Unite, așa cum s-au înțeles președinții la San Francisco acum câteva săptămâni. Ceea ce se întâmplă în Taiwan avea o influență în ceea ce întâmplă în SUA.

Ceea ce se întâmplă în Taiwan avea o influență în ceea ce întâmplă în SUA”, a punctat Miloșan.

George Miloșan, despre realegerea lui Donald Trump: Nu știu cum va conduce el din închisoare. E greu de crezut că se va întâmpla asta.

”Îmi e greu să vin cu un pronostic (despre rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, n.red). Dacă Trump va ieși mai puțin smotocit din toată chestiunea asta în care a intrat el, dintre cele patru acuzații, va putea câștiga alegerile chiar dacă va fi arestat.

Dar va fi greu pentru un american să meargă la vot să spună: «Îl votez pe Trump, știu că e arestat».

Nu știu cum va conduce el din închisoare ceea ce se numește mărul cel mare, dar eu îl votez. E greu de crezut că se va întâmpla asta”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE