Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump susține că are imunitate. Curtea de Apel din Washington va decide dacă fostul președinte poate fi judecat

Fostul președinte american Donald Trump avertizează că se va ajunge la un balamuc în Statele Unite, dacă va fi judecat pentru influențarea alegerilor din 2020. El a ținut să fie prezent în persoană la o Curte de Apel din Washington, care va decide dacă are imunitate față de acuzațiile care i se aduc. 

Donald Trump a susținut încă o dată că a descoperit o frauda de proporții la alegerile de acum patru ani. Asta, deși mai multe hotărâri judecătorești i-au desființat acuzațiile. El a mers mai departe și a numit administrația Joe Biden o amenințare la adresa democrației. 

Donald Trump, fost președinte al SUA: ”Cred că este foarte nedrept atunci când un adversar, un oponent politic, este urmărit penal de Departamentul de Justiție, de Departamentul de Justiție al lui Biden. Ei pierd, arată toate sondajele şi pierd în aproape toate categoriile demografice. Datele care au fost prezentate astăzi, care sunt, ăă, într-adevăr foarte grave dacă se întâmplă să fii Joe Biden. Și cred că ei simt că așa vor încerca să câștige. Și nu așa merge, asta va fi balamuc în țară. Când vorbesc despre amenințare la adresa democrației, aceasta este adevărata amenințare la adresa democrației. Şi cred că, în calitate de preşedinte, trebuie să ai imunitate. Foarte simplu.

Acuzațiile fostului președinte au venit la puțin timp după ce avocatul său a argumentat în instanță că Trump se bucură de imunitate absolută pentru perioada cât a fost președinte. El a susținut că o procedură penală ar putea începe numai dacă un șef al statului ar fi inculpat de Camera Reprezentanților și găsit vinovat de Senat. 

D. John Sauer, avocatul lui Donald Trump: ”Ar putea George W. Bush să fie urmărit penal pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale pentru că ar fi oferit informații false Congresului pentru a determina națiunea să meargă la război în Irak, sub pretexte false? Ar putea președintele Obama să fie acuzat de crimă pentru că ar fi autorizat atacuri cu drone, care vizau cetățenii americani aflați în străinătate?” 

Donald Trump a fost inculpat în ianuarie 2021, de către Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, după atacul asupra Capitoliului. Însă senatorii americani l-au achitat. El a susținut tot timpul că Joe Biden nu a câștigat alegerile din 2020, dar judecătorii nu i-au dat dreptate. Trump este inculpat într-un stat american, dar și la nivel federal pentru încercarea blocării validării rezultatelor scrutinului prezidenţial de acum patru ani și este vizat de patru capete de acuzare. Fostul președinte al SUA, care vrea să fie reales anul acesta, a susținut mereu că este nevinovat și a declarat că procesele în care este implicat sunt motivate politic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE