Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai are dreptul Donald Trump să candideze la președinția SUA? Cum poate fi oprit și ce arată "al 14-lea Amendament"

În ultimele cinci luni, Donald Trump a fost pus sub acuzare de trei ori, iar în aceste condiții, lumea se întreabă dacă el mai poate candida la funcția de președinte al SUA. Mulți americani consideră că situația este gravă, mai ales că unele acuzații care i se aduc lui Trump sunt fără precedent în istoria democratică a Statelor Unite ale Americii.

Donald Trump ar putea fi împiedicat de Amendamentul 14

Astfel, mai multe ONG-uri chiar au demarat demersuri pentru a-i bloca lui Trump candidatura la al doilea mandat de președinte al SUA. Aceștia se gândesc că ar putea să-l împiedice prin intermediul Amendamentului 14 din Constituție, care descrie interzicerea candidaturii în cazul în care un oficial american, aflat sub jurământ, a participat la o rebeliune pentru a răsturna ordinea constituțională.

Din acest punct de vedere, unul dintre ultimele trei procese în care Trump este pus sub acuzare este tocmai cel legat de atacul asupra Capitoliului din Washington, de pe 6 ianuarie 2021.

În cadrul acelei insurecții, atacatorii ar fi fost instigați tocmai de Donald Trump pentru a vandaliza Capitoliul, simbolul democrației americane, pentru că el susținea că rezultatul alegerilor ar fi fost fraudat, în ciuda lipsei de probe. Practic, Trump nu și-a recunoscut înfrângerea în fața actualului președinte, Joe Biden, iar acea tentativă de subminare a alegerilor este un fapt fără precedent în istoria democratică a SUA.

Amendamentul 14, secțiunea 3 din Constituția Statelor Unite ale Americii: "Nicio persoană nu devine senator sau membru al Camerei Reprezentanților din Congres, sau candidat pentru Președinte și vicepreședinte și nici nu va deține vreo funcție civilă sau militară în Statele Unite sau în oricare stat din cadrul SUA, dacă, depunând anterior un jurământ, fie ca membru al Congresului, fie ca oficial al Statelor Unite, fie ca membru al oricărei Adunări Legislative a statelor, fie ca oficial al ramurii executive sau judecătorești din oricare stat, de a apăra Constituția Statelor Unite, s-a implicat într-o insurecție sau într-o rebeliune împotriva lor, sau a acordat sprijin și susținere inamicilor acestora".

Trump a anunțat că vrea să candideze din nou la președinția SUA

Donald Trump a pledat nevinovat în toate cele trei procese în care este acuzat și a susținut mereu că procesele împotriva sa țin de o "persecuție politică" și de o "vânătoare de vrăjitoare".

Amendamentul 14 a fost utilizat în 2022, pentru prima dată de la Războiul Civil American (aprilie 1861 - aprilie 1865).

Astfel, cu ajutorul acestui amendament, un consilier din New Mexico a fost destituit pentru că a fost găsit vinovat pentru acea insurecție din 6 ianuarie 2021.

  • Trump, în vârstă de 77 de ani, a fost al 45-lea președinte al SUA.

Cum poate candida Donald Trump la președinția SUA

Pentru a candida la alegerile prezidențiale din 2024, el trebuie să treacă printr-un scrutin organizat în cadrul Partidului Republican. Sondajele îl dau ca favorit. Mai mult, un ultim sondaj arată că Trump și actualul președinte american, Joe Biden, sunt la egalitate în intenţiile de vot în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Însă teoretic, Donald Trump are dreptul să candideze, din punct de vedere juridic. Numai că, dacă va fi găsit vinovat și va fi condamnat, el nu își va putea exercita dreptul de vot, conform legii. Însă ar fi greu de privit cum ar putea el să-și exercite funcția dacă va fi în această situație, mai ales din punct de vedere al imaginii. Iar aici vorbim și de campania electorală, care, în SUA, costă miliarde de dolari.

Deși Donald Trump ar avea susținere bună a radicalilor republicani, ar putea câștiga alegerile primare, însă va fi greu să-l învingă pe candidatul democrat, chiar dacă acesta se va numi tocmai Joe Biden. Aici vorbim și de votul popular. Iar în 2016, când Trump a devenit președinte al SUA, el nu a câștigat acest vot popular, în momentul în care a candidat cu Hillary Clinton.

Pe scurt pentru a câștiga alegerile, Trump ar avea nevoie de voturile "republicanilor moderați" și de cele ale democraților care își critică propriul candidat, ceea ce este totuși greu de crezut. Însă la alegerile primare republicane, Trump ar avea șanse de a-l învinge pe Ron DeSantis.

Cele trei procese în care este implicat acum Donald Trump:

  • o fraudă contabilă legată de cumpărarea tăcerii unei actrițe de filme pentru adulți.
  • neglijență în manipularea unor documente clasificate.
  • încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE