Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inculparea lui Donald Trump. Trei lucruri de reținut din rechizitoriul fostului președinte al SUA

Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost pus recent sub acuzare pentru a treia oară. Avocatul special Jack Smith l-a acuzat anterior pe Trump că un a returnat documentele clasificate pe care le-a luat atunci când a părăsit Casa Albă și că a obstrucționat eforturile guvernului american de a le recupera ulterior. Marți, un mare juriu federal l-a pus sub acuzare pe Trump pentru presupusele sale încercări de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020, încercări care au culminat cu violențele declanțate la Capitoliu de către susținătorii lui Trump în 6 ianuarie 2021.

Trump trebuie să răspundă la patru capete de acuzare. Cele mai grave par a fi: conspirație în vederea obstrucționării unei proceduri oficiale - aceleași acuzații aduse multora dintre sutele de inculpații care au participat la violenețele din 6 ianuarie - precum și conspirație în vederea încălcării dreptului de vot.

Între timp, în ciuda acuzațiilor grave care i se aduc, Partidul Republican pare că îl sprijină în continuare pe Trump, lucru care îl transformă într-un potențial favorit la alegerile prezidențiale din 2024. Iată care ar fi principalele concluzii cu privire la noile acuzații care i se aduc fostului președinte american.

Actul de acuzare susține că Trump știa că totul este o minciună

Una dintre cele mai importante întrebări din acest caz ține de percepția lui Trump cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevăra. Cu alte cuvinte știa Trump că lucrurile false pe care le susținea cu privire la așa-zisa fraudare a alegerilor erau false? Avocatul special Jack Smith susține că Trump știa că afirmațiile pe care le făcea erau false.

"Acuzatul a răspândit minciuni potrivit cărora alegerile ar fi fost fraudate și că el a câștigat de fapt", se arată în rechizitoriu. "Aceste afirmații erau false, iar acuzatul știa că sunt false", a spus Jack Smith, potrivit The Washington Post.

Smith citează exemple - multe dintre ele cunoscute anterior - în care cei din jurul lui Trump l-au informat direct că afirmațiile sale sunt false și că schemele sale sunt dubioase. Printre aceștia se numără vicepreședintele Mike Pence, oficiali de top ai Departamentului de Justiție, avocați de top ai Casei Albe și membri ai staff-ului de campanie, legiuitori și oficiali din stat cheie, precum și instanțe de stat și federale.

Șase co-conspiratori anonimi care nu au fost încă inculpați

Actul de acuzare pare destinat să-l izoleze pe Trump, poate pentru a sublinia faptul că el a fost figura centrală în toată această poveste și nu doar o persoană trasă pe sfoară de avocați și consilieri.

Dar asta nu înseamnă că ceilalți sunt scoși complet din context. La urma urmei, conspirațiile implică mai multe persoane.

Șase co-conspiratori nenominalizați figurează în narațiunea acuzării. Putem identifica cinci pe baza contextului: avocații lui Trump Rudy Giuliani, John Eastman și Powell, împreună cu fostul oficial al Departamentului de Justiție (și viitorul procuror general interimar al lui Trump) Jeffrey Clark și avocatul Kenneth Chesebro, aliat al lui Trump. Cel de-al șaselea co-conspirator, un consultant politic, nu este atât de clar identificabil.

Giuliani este cel mai des invocat - de peste 40 de ori - iar Eastman este prezentat ca fiind esențial pentru ceea ce în rechizitoriu se numește schema "alegătorilor frauduloși".

Conspiratorii au colaborat pentru a crea iluzia incertitudinii

Un lucru care reiese din rechizitoriu este faptul că o mare parte din acțiunile lui Trump și ale presupușilor săi complici au implicat crearea de pretexte și, în esență, obținerea de avantaje de pe urma altor persoane, după cum afirmă Smith.

Acest lucru se aplică în special în cazul alegătorilor supleanți. Trump și complicii săi au prezentat în mod public alegătorii supleanți ca fiind o soluție de urgență în cazul în care statele își anulează propriile rezultate - ideea fiind că aceștia ar fi folosiți doar în această situație. Dar Smith spune că efortul, încă din primele zile, a fost de fapt de a crea iluzia incertitudinii pe 6 ianuarie.

"Conform planului, depunerea acestor liste frauduloase ar fi creat o falsă controversă la procedura de certificare" din 6 ianuarie, se arată în rechizitoriu.

În ceea ce privește atacul de la Capitoliu, Smith spune că Trump "i-a îndrumat spre Capitoliu pentru a obstrucționa procedurile de certificare". Limbajul este grăitor; sugerează că perturbarea a fost scopul, nu un produs secundar neintenționat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE