Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, într-o discuție privată: "Nu aș ajuta niciodată UE dacă ar fi atacată militar. Apropo, NATO e moartă"

Comisarul european Thierry Breton a dezvăluit o discuție în care Donald Trump a făcut afirmații grave. Într-o conversație privată cu Ursula von der Leyen și alți oficiali europeni, fostul președinte american și potențial viitor președinte a avertizat în privat că America nu va veni în ajutorul UE dacă ar fi atacată militar.

Donald Trump nu ar ajuta UE dacă ar fi atacată militar

"Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim. Apropo, NATO este moartă. Noi vom părăsi NATO", i-a spus Trump președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, potrivit comisarului european francez Thierry Breton, citat de Politico.

Întâlnirea despre care vorbește Breton a fost una tensionată, la care a fost prezent și Phil Hogan, șeful responsabil de partea de comerț a UE.

"Și apropo, îmi datorați 400 de miliarde de dolari, pentru că nu ați plătit, voi, nemților, ceea ce trebuia să plătiți pentru apărare", a mai dezvăluit Breton, despre spusele lui Trump în acea întâlnire tensionată.

Bruxelles-ul are temeri cu privire la posibilitatea ca Trump să revină la președinția SUA.

În calitate de comisar responsabil pentru politica industrială și agenda de apărare a UE, Breton a făcut eforturi ca UE să își intensifice propriile capacități de autoapărare, pe fondul războiului Rusiei din Ucraina și a lansat marți un fond de 100 de miliarde de euro pentru a crește producția de arme în cadrul alianței.

"Acela a fost un mare semnal de alarmă. Și s-ar putea să se întoarcă (n.r.: Trump). Așa că acum, mai mult ca niciodată, știm că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri NATO aproape toți, sigur că avem aliați, dar nu avem alte opțiuni decât să creștem drastic acest pilon pentru a fi pregătiți pentru orice s-ar întâmpla", a spus Breton.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE