Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina, favorită pentru aderarea la UE. Sondaj IPSOS: 54% dintre români susțin aderarea statului vecin

Ucraina este favorita procesului de extindere a Uniunii Europene, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IPSOS, la comanda Euronews.

România se numără printre marii susținători ai aderării statului invadat de Rusia, însă manifestă același sprijin și pentru Georgia și Serbia.

Conjunctura istorică joacă un rol esențial în ceea ce privește extinderea Uniunii Europene. Astfel, odată cu invazia Rusiei, Ucraina a devenit candidatul favorit al procesului de aderare.

Potrivit sondajului IPSOS realizat la comanda Euronews, europenii privesc cu ochi mult mai buni primirea Ucrainei în sânul familiei, față de candidați mai vechi precum Albania, Serbia și Turcia.

Nu mai puțin de 45% dintre cei chestionați sunt în favoarea Kievului.

Cum se plasează cetățenii UE pentru pentru posibilitatea extinderii către noi state

  • Ucraina 45%
  • Bosnia- Herțegovina 37%
  • Georgia 35%
  • Serbia 35%
  • Albania 34%
  • Turcia 24%

O eventuală integrare a Turciei beneficiază de cel mai puțin sprijin: doar 24%. De altfel, negocierile au fost înghețate în 2018, din cauza regreselor democratice.

”Foarte mulți ani, extinderea a fost exclusă de pe agendă. Sau, cel puțin, nu făcea parte dintre subiectele dominante de pe agenda Uniunii Europene. Extinderea a revenit în atenție odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022.

Subiectul a fost din nou pus pe masă. Liderii și statele membre, deopotrivă, au înțeles că lărgirea era necesară pentru a întări Uniunea. Iar discursul narativ despre lărgire a avut abordări mai pozitive.”, a declarat Berta López Domènech, analist.

Finlanda, Portugalia și Spania, în topul suporterilor aderării Ucrainei

Finlanda, Portugalia și Spania se află în topul suporterilor aderării Ucrainei, cu 68%. Suedia, Polonia, Danemarca și România sunt și ele printre cei mai mari susținători cu procente de peste 50%.

În Ungaria, doar 18% dintre cei intervievați sunt de acord cu extinderea UE către Ucraina. Procentele sunt și mai mici în Slovacia și Cehia.

În cazul Bosniei-Herțegovina, cei mai mari suporteri ai aderării sunt România și Bulgaria. Românii manifestă același sprijin și pentru candidatura Georgiei, dar și a Serbiei. În schimb, Albania este dorită în Uniunea Europeană în primul rând de Italia.

În același timp, la nivel de principiu, Spania și Portugalia sunt cele mai deschise state către ideea de lărgire a blocului comunitar. La polul opus se află Franța și Țările de Jos.

”În cazul Franței și al Țărilor de Jos, de exemplu, acest sprijin scăzut pentru extindere poate fi explicat prin faptul că guvernele lor au fost în mod tradițional critice față de extindere și au fost reticente.

Am văzut acest lucru, de exemplu, în 2019, când, Olanda și Franța au blocat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord. Sau, recent, s-a întâmplat și cu Bosnia. Olanda a fost una dintre cele mai critice țări, cu privire la luarea unor astfel de decizii.”, a mai adăugat analistul.

Marile grupuri politice europene sunt în favoarea lărgirii, în timp ce extrema dreaptă are cea mai negativă poziție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE