Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia denunță atacul cu dronă în Transnistria și îl cataloghează drept provocare

Rusia a denunțat atacul cu dronă petrecut vineri asupra unei baze militare din Transnistria, o regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, descriindu-l drept o provocare și solicitând o investigație.

Un dispozitiv kamikaze a lovit o stație radar a unei baze militare rusești fără a provoca victime sau pagube semnificative, la trei săptămâni după un incident similar.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat că consideră incidentul o provocare menită să agraveze situația deja tensionată din Transnistria și a cerut o investigație cuprinzătoare asupra circumstanțelor.

Ea a avertizat că cei responsabili vor suporta consecințele acțiunii lor nesăbuite.

În timp ce Republica Moldova a anunțat că analizează imaginile incidentului, autoritățile nu au acces în zona controlată de separatiști.

Ce spune Republica Moldova despre incident

Chișinăul a speculat că acest incident ar putea fi o încercare deliberată de a provoca panică și de a atrage atenția asupra Transnistriei.

Înainte de acest incident, la 17 martie, Transnistria a susținut că o dronă explozivă lansată de Ucraina a lovit o bază militară din Tiraspol, acuzații respinse de Republica Moldova, care le-a considerat o tentativă de a provoca panică. Kievul, la rândul său, a acuzat Moscova că a fost la originea "unei provocări în Transnistria printr-un atac cu dronă kamikaze".

Rusia menține în Transnistria un contingent de aproximativ 1.500 de soldați într-o misiune declarată de menținere a păcii după războiul din 1992 și controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt stocate aproximativ 20.000 de tone de muniții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE