Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană nu ar fi sprijinit de PSD și PNL la prezidențiale. Rareș Bogdan: ”Exclus. Să se ocupe destul de serios de amenințările reale”

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că este ”exclus” ca partidele din coaliția de guvernare să sprijine candidatura lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale și i-a transmis secretarului general adjunct al NATO ”să se ocupe destul de serios de amenințările reale pe care cetățenii europeni le au la această oră”.

Rareș Bogdan a precizat că liderii liberali sunt ”atenți la evoluția frontului și la cea din Orientul Mijlociu, unde Israel și Iran pare că au atins o nouă cotă a amenințărilor”.

”Pe frontul din Ucraina, lucrurile nu sunt cele mai plăcute. Sperăm ca Ucraina să reziste în continuare și sperăm ca statele occidentale să sprijine în continuare Ucraina. O cădere a Ucrainei ar însemna un dezastru pentru Europa și în primă fază ar fi afectată Republica Moldova, ceea ce ne-ar crea o problemă directă pentru că acolo sunt cetățeni români.

Mă aștept ca domnul Mircea Geoană care este secretar general adjunct al NATO (...) să se ocupe destul de serios de amenințările reale pe care cetățenii europeni le au la această oră, respectiv dacă dorește să intre în lupta electorală, este opțiunea domniei sale să plece de la NATO

Dacă dorește să rămână și să se ocupe de securitatea întregului continent și a lumii civilizate, ar trebui să se ocupe extrem de serios de acest lucru”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.

Rareș Bogdan: ”Nu poți să stai și să dai lecții de la tribună și în același timp să îmi spui că te preocupă conflictul din Ucraina”

”Nu am spus că nu își face treaba, dar îl văd extrem de preocupat de chestiunile interne. (Mircea Geoană, n.red) s-a transformat într-un comentator a percepțiilor, a comportamentelor, a leadershipului politic din România. Opțiunea lui este foarte largă, nimeni nu îi interzice să facă acest lucru.

M-aș aștepta ca șefii Alianței, fie că e vorba despre secretarul general, fie că e vorba despre secretarul general adjunct, să fie extrem de preocupați de cele trei zone de conflict majore care au impact asupra României.

Dacă domnia sa dorește să candideze, este opțiunea domniei sale. Cred că ar fi extrem de onest în fața cetățenilor Europei și a tuturor membrilor Alianței, adică a peste un miliard de cetățeni, să facă un gest prin care să se angajeze în lupta politică.

Nu poți să stai și să dai lecții de la tribună și în același timp să îmi spui că te preocupă conflictul din Ucraina”, a mai spus Rareș Bogdan.

Întrebat dacă PSD și PNL vor susține eventuala candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale, Rareș Bogdan a dat un răspuns vehement.

”Exclus! PNL nu îl va susține. PSD sunt convins că va da un răspuns cel puțin la fel de categoric ca al meu”, a concluzionat europarlamentarul liberal.

În mijlocul lunii martie, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că va lua o hotărâre în privința carierei sale după summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Washington la începutul lunii iulie. Nu poate pleca, însă, din organizația politico-militară, în același timp cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la începutul lunii octombrie, motiv pentru care ia în calcul inclusiv varianta de a părăsi mai devreme postul.

Calendarul alegerilor din 2024

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE