Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană ia în calcul scurtarea mandatului la NATO pentru o posibilă candidatură la președinție. ”Sunt două variante”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că va lua o hotărâre în privința carierei sale după summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Washington la începutul lunii iulie. Nu poate pleca, însă, din organizația politico-militară, în același timp cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la începutul lunii octombrie, motiv pentru care ia în calcul inclusiv varianta de a părăsi mai devreme postul.

Aflat la Constanța pentru lansarea cărții sale ”Bătălia pentru viitorul României”, Mircea Geoană a evidențiat că românii caută un ” alt tip de model de candidați”, fapt reflectat și de recentele sondaje potrivit cărora există ”o anumită saturație a cetățenilor României față de modelele clasice de politicieni”.

”Cercetările sociologice arată foarte clar că lumea caută alt profit, alt tip de model de candidați. Pentru funcții de primar, vedeți și la București câtă discuție este despre cine să fie desemnat candidat.

Reflectă o anumită saturație a cetățenilor României față de modelele clasice de politicieni care până acum le-au fost oferiți ca opțiuni”, a afirmat Mircea Geoană, la Constanța.

Mircea Geoană conduce în clasamentul politicienilor în care românii au încredere., arată un sondaj realizat la începutul lunii februarie de INSCOP Research, la comanda News.ro. În acest context, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre variantele pe care le ia în calcul după încheierea mandatului său.

”Vom vedea. Când se termină jobul de la NATO. Avem de pregătit un summit la Washington care este atât de important pentru noi toți. După iulie, după ce vom avea acel summit de mare succes de la Washington ( 9-11 iulie, n.red) voi putea să iau o decizie și să comunic ce vreau să fac cu viața mea”, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană și Jens Stoltenberg nu pot pleca în același timp de la NATO

”Singurul lucru pe care nu putem să-l facem eu și secretarul general e să plecăm amândoi în același timp. Și dânsul pleacă în octombrie. Și eu ar trebui să plec în octombrie.

La dânsul e foarte clar că după 10 ani de zile, data de 30 septembrie este o dată fermă.

Pentru mine sunt două variante pentru a nu pleca amândoi în același timp - să plec fie mai devreme, fie mai târziu. Ambele variante sunt pe masă”, a explicat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO. ”E o chestiune pe care aliații o decid”

”Nu comentez. E o chestiune pe care aliații o decid. Este dreptul lor exclusiv. E singura chestiune în care secretarul general sau eu nu avem niciun fel de rol și nici nu dorim să comentăm un astfel de subiect. Este foarte important ca după un mandat de mare succes al lui Jens Stoltenberg, aliații să decidă prin consens și sperăm cât mai rapid cu putință un succesor care să poată să conducă această organizație atât de importantă în anii care vin care vor fi la fel de complecși și de provocatori”, a concluzionat Mircea Geoană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE