Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palatul Victoria intră în reabilitare în 2025. Reabilitarea sediului Guvernului va fi finanțată cu 10 milioane euro, bani europeni

Guvernul va aproba în scurt timp o nouă Ordonanță "Trenuleț", prin care va permite mutarea Executivului din Palatul Victoria, în Palatul Parlamentului. Sediul Guvernului va intra în reabilitare la începutul anului următor, iar toți cei aproximativ 700 de angajați se vor muta la Parlament. Aici se vor ține inclusiv ședințele de Guvern. 

Palatul Victoria va intra în reabilitare de anul următor, iar toți angajații Guvernului vor fi transferați în clădirea Palatului Parlamentului, unde vor lucra alături de reprezentanții Senatului și ai Camerei Deputaților. Întregul proiect pentru reabilitarea sediului Executivului va costa peste 10 milioane de euro, bani proveniți din PNRR.

Mihai Constantin, purtător de cuvânt Guvern: ”Este o necesitate pentru că această clădire în care ne aflăm și acum datează din 1930. A ajuns la un nivel de uzură cel puțin la nivelul instalațiilor destul de ridicat. Acești 10,5 milioane de euro trebuie cheltuiți, trebuie investiți așa cum au fost aprobați în PNNR, până la termenul limită februarie 2026.”

Știrea inițială.

Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu înaintea ședinței de guvern. Sediul Executivului se va muta, pe timpul renovării, la Palatul Parlamentului, într-una din clădirile Senatului.

Reabilitarea se va face integral din fonduri europene, a declarat prim-ministrul. Construcția Palatului Victoria a început în 1937 și a fost finalizată în 1944.

Din cauza avariilor provocate de bombardamentul din 1944, lucrările au fost reluate și finalizate în 1952. În anul 2004, Palatul Victoria a fost inclus pe lista monumentelor istorice.

RAAPPS, principalul beneficiar al investiție

Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), care în prezent supraveghează Vilele Lac 2 și 3, unde locuiesc președinții României, va fi principalul beneficiar al investiției, care este programată să se deruleze în doi ani și care va implica sume aproximativ egale de bani.

”Datorită vechimii elementelor constructive (structură, instalații), și a elementelor de finisaj, s-au constatat deficiente majore de ordin estetic si funcțional la nivelul construcțiilor, al instalațiilor și al spațiilor exterioare, acestea conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținerea și chiar neutilizarea pe termen lung a unora dintre zonele imobilului afectat.

În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituțiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfășurarea efectivă a activităților de reprezentare și protocol, dar și pentru asigurarea pazei și integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități.

Pentru întreținerea spațiului se consumă importante resurse financiare și logistice. Imobilul – atât la interior cât și la exterior – continuă să se degradeze și necesită din ce în ce mai multe resurse financiare pentru întreținere. Clădirea administrativă principală – Corp C4 este una dintre cele mai reprezentative vile de reprezentare și protocol, fiind dotată cu spații de cazare, săli de conferință și evenimente, birouri spații de utilizate în cadrul activităților de protocol la nivel înalt.

În zonele principale de protocol deficiențele sunt evidente – degradări și fisuri ale elementelor de panotări, infiltrații și exfolieri ale finisajelor pereților și plafoanelor, degradare majoră a tâmplariei din aluminiu eloxat existentă, pierderi principale de căldura prin zonele vitrate de tâmplarie, degradări/infiltrații la nivelul plafoanelor radiante etc.

Zona de cazare este nefuncțională, apartamentele principale au degradări majore la nivelul finisajelor, grupuri sanitare degradate cu intervenții aparente, neetanseități ale tâmplariei existente, mirosuri persistente ale finisajelor vechi”, menționează sursa citată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE