Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bani europeni pentru o fabrică de pulberi în România. Proiectul, finanțat cu 47 de milioane de euro de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 47 de milioane de euro pentru o fabrică de pulberi în România. Proiectul este o colaborare între compania națională Romarm și compania germană Rheinmetall.

Este doar una dintre cele 31 de capacități pentru dezvoltarea producției de muniție la nivel european, în valoare totală de 500 de milioane de euro, reunite într-un proiect comun. Contractele de finanțare ar putea fi semnate în luna mai.

Romarm reunește 16 fabrici de muniție și armament de stat. În România, capacitățile de producție de pulberi s-au degradat treptat după 1990 și au nevoie de investiții în tehnologie.

Compania națională Romarm se află în subordinea Ministerului Economiei, condus de Radu Oprea. Ministrul a precizat joi că reprezentanţii companiei germane Rheinmetall au venit deja în România, pentru a construi o fabrică de pulberi.

”Am avut inspecţii în teren, există un concept, pentru că astfel a fost depus proiectul (, ştim ce avem de făcut. Însă vom avea din nou, în aprilie, vizite în teren la nivel tehnic, pentru a putea să definim mai bine proiectul şi de aici, să mergem cu toţi paşii necesari”, a explicat ministrul Economiei, pentru Europa Liberă.

UE alocă peste 500 de milioane de euro pentru a crește capacitate de producție a munițiilor

Comisia Europeană a anunţat vineri că va aloca 500 de milioane de euro pentru companii din statele membre UE, cu scopul de a crește capacitatea de producţie a muniţiilor, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Prin suplimentarea producției, ar urma să fie refăcute stocurile epuizate ale statelor europene și să fie livrate Ucrainei proiectile de artilerie.

În cadrul schemei de finanţare ASAP (Act in Support of Ammunition Production - Acţiune în sprijinul producţiei de muniţie), se pot acorda într 2,1 şi 47 de milioane de euro pentru proiecte coordonate de companii cum ar fi Rheinmetall, Nammo, Chemring Nobel, Hellenic Defence Systems sau Eurenco.

Industria europeană de apărare va putea astfel să îşi extindă până la sfârşitul lui 2025 capacitatea de producţie de muniţii la două milioane de obuze pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE