Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș, cumpărat de Rheinmetall. ”Contribuie la consolidarea capacităților defensive ale UE”

Compania germană Rheinmetall a preluat producătorul de vehicule militare Automecanica Mediaș, după ce a cumpărat o participație de 72,5% din societate. Contractul trebuie să obțină aprobarea autorităților guvernamentale relevante, înainte de a intra în vigoare, relatează Economedia.

Prin cumpărarea participației majoritare din cadrul Automecanica Mediaș, Rheinmetall se extinde în Europa Centrală, “deschizând ușa către noi țări-client din regiune cu un potențial de vânzări substanțial”, au transmis reprezentanții companiei, cu sediul în Düsseldorf.

Rheinmetall a mai investit în alte două state membre NATO, de pe Flancul Estic, Ungaria și Lituania. De altfel, în decembrie 2023, România a acordat companiei germane o comandă de apărare aeriană în valoare de 328 de milioane de euro, notează sursa citată.

Participația de 72,5% din Automecanica Mediaș va fi deținută prin intermediul Rheinmetall Landsysteme GmbH. Grupul german va funcționa în România sub numele Rheinmetall Automecanica SRL.

Celelalte acțiuni ale Automecanica vor rămâne în posesia unor investitori privați, conform Economedia.

Rheinmetall și Automecanica, parteneriat pentru repararea de vehicule militare la Satu Mare

Reprezentanții Rheinmetall estimează că noua companie va atrage anual vânzări de aproape 300 de milioane de euro și se așteaptă ca, în actualul exercițiu financiar, comenzile să fie de ordinul sutelor de milioane de euro.

“Aducerea Automecanica Mediaș în familia Rheinmetall marchează o altă etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenței Grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la consolidarea capacităților defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei”, a declarat directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger.

Automecanica Mediaș este un producător de vehicule speciale, build-ons de camioane și remorci pentru piața civilă și militară. De altfel, Rheinmetall colaborează cu Automecanica din anul 2022, pentru a opera o unitate de întreținere și reparații pentru vehicule militare în Satu Mare.

“Prezența Rheinmetall în România înseamnă că forțele desfășurate pe flancul estic al NATO vor putea conta pe timpi de răspuns mai scurți și pe lanțuri de aprovizionare mai robuste”, au mai precizat reprezentanții Rheinmetall.

În toamna anului 2023, Automecanica Mediaș a prezentat la Bruxelles prototipul său de autobuz electric, fabricat în România. Pe lângă autobuze electrice, compania mai are în plan producția de tramvaie, trenuri electrice și trenuri de metrou, conform Economica.net.

Prin cumpărarea Automecanica Mediaș, Rheinmetall își extinde rețeaua globală de producție care include deja uzine în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Țările de Jos și Germania.

Compania germană Rheinmetall AG este o întreprindere de tehnologie cu aproximativ 34.000 de angajați în 139 de locații din întreaga lume. În 2022, grupul a înregistrat vânzări de 6,4 miliarde de euro.

Automecanica Mediaș este un producător român de autocamioane build-ons și remorci pentru piața civilă și militară. Compania produce, de asemenea, autocisterne pentru transportul de combustibil și produse alimentare lichide, precum și pentru transportul de mărfuri generale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE