Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Amiază împotriva lui Putin”. Sute de ruși vor să îndeplinească „ultima dorință a lui Navalnîi”

După ce Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare izolată din Siberia, echipa sa a rămas cu o provocare uriașă: cum să susțină mișcarea de opoziție împotriva lui Vladimir Putin. Cel mai important test va avea loc duminica aceasta, ultima dintre cele trei zile în care alegătorii se pot prezenta la urne. Ei sunt îndemnați să-și anuleze votul sau chiar chiar să voteze alt candidat.

17/03/2024 , 15:30

Rușii au venit cu sutele la ”Amiaza împotriva lui Putin”

Mii de persoane s-au prezentat duminică la secțiile de votare din Rusia pentru a participa la ceea ce opozanții regimului de la Kremlin consideră a fi un protest politic pașnic, dar simbolic, față de realegerea președintelui Vladimir Putin.

Pentru a da curs demersului ”Amiază împotriva lui Putin”, unii ruși s-au dus la secția de votare fie pentru a-și distruge buletinul de vot în semn de protest, fie pentru a vota cu unul dintre cei trei contracandidați ai lui Putin.

Unii dintre simpatizanții lui Navalnîi au depus pe mormântul opozantului rus buletine de vot prin care au vrut să arate că au votat împotriva lui Vladimir Putin.

Fără o opoziție reală, actualul lider de la Kremlin va rămâne la putere încă șase ani, notează Reuters.

Alții au promis că vor scrie pe buletinul de vot numele regretatului opozant rus Alexei Navalnîi.

Aliații lui Navalnîi au difuzat videoclipuri pe YouTube cu cozi de oameni care stăteau la coadă la diferite secții de votare din Rusia la prânz, despre care au precizat că se aflau acolo pentru a protesta pașnic.

Navalnîi aprobase planul "Amiază împotriva lui Putin" într-un mesaj transmis pe pe rețelele de socializare de avocații săi, înainte de a muri. Ziarul independent Novaya Gazeta a descris acțiunea planificată ca fiind ”testamentul politic al lui Navalnîi”.

Kremlinul îi consideră pe aliații lui Navalnîi, cei mai mulți aflați în exil, drept extremiști periculoși care vor să destabilizeze țara în numele Occidentului. De asemenea, oficialii de la Moscova au afirmat că Vladimir Putin se bucură de un sprijin covârșitor în rândul rușilor, invocând sondajele de opinie care îi creditează cu șanse de peste 80% de a câștiga scrutinul.

Știrea inițială:

Este a doua zi a alegerilor prezidenţiale în Rusia, la care au participat, vineri, aproape o treime dintre cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot. Tot vineri, au fost și incidente. Niște explozii au avut loc în apropiere de granița cu Ucraina, în regiunile sudice Belgorod și Kursk, iar cetățenii care erau în secțiile de votare au fugit în adăposturi, după cum a anunțat agenția rusă Ria Novosti.

„Amiază împotriva lui Putin”

Duminica aceasta, echipa lui Navalny, cu sprijinul văduvei sale, Iulia Navalnaya, cheamă lumea la un protest numit Amiază împotriva lui Putin. Aceștia le cer rușilor să se adune la secțiile de votare exact la amiază, ora locală, pentru a-și arăta nemulțumirea față de guvernarea lui Putin și față de războiul dus împotriva Ucrainei.

Sam Greene, director la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene: „Vom vedea dacă acest lucru se va agrava sau nu și cum va decide regimul să îi trateze. Cred că o parte din ceea ce vor să facă este să le transmită un mesaj celor din Rusia că nu sunt singuri, că opoziția din exil îi susține, într-o anumită măsură și că îi va sprijini, dar întrebarea este cum îi vor sprijini?”.

Susținătorii lui Navalnîi au trecut prin mai multe emoții săptămânile de după moartea sa, de la speranțe noi, până la un sentimentul de înfrângere.

Unul dintre susținătorii lui Navalnîi: „Ceva în mine s-a rupt. Chiar dacă soția lui Iulia... văduva lui, scuze, a preluat ștafeta, nu cred că va mai fi la fel ca în timpul vieții lui Alexei. De aceea, mă îndoiesc că lucrurile se vor îmbunătăți în Rusia”.

Înainte de alegeri, echipa lui Navalinîi i-a îndemnat pe susținători să anuleze votul prin scrierea numelui disidentului pe buletin sau să voteze pentru oricare alt candidat decât Putin. De asemenea, au pus zeci de voluntari să îi sune pe ruși pentru a-i întreba despre nemulțumirile lor și pentru a încerca să îi întoarcă împotriva lui Putin.

Sam Greene, director la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene: „Chiar și Navalnîi a evitat să construiască relații cu guvernele occidentale, pentru că a simțit că aceasta era o bătălie care trebuia câștigată în Rusia și cred că era puțin îngrijorat, poate mai mult decât îngrijorat, că acest lucru ar putea discredita opoziția, ar putea să o facă să pară un proiect occidental”.

Riscurile pentru opozanții lui Putin rămân ridicate. Marți, Leonid Volkov a fost atacat în apropierea casei sale din Lituania. Agresorii au spart un geam al mașinii, i-au pulverizat gaze lacrimogene în față și l-au bătut, potrivit echipei lui Navalnîi. Volkov a fost dus la spital, iar la externare a declarat că avea un braț rupt și un picior rănit. Astfel, în ciuda promisiunilor echipei lui Navalnîi că vor continua să opună rezistență, odată cu moartea disidentului, unii dintre susținătorii săi ar putea face un pas înapoi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE