Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Navalnîi, ucis înaintea unui schimb de prizonieri, "la ordinul lui Putin". Opozantul rus urma să fie eliberat și trimis în Germania, potrivit echipei sale

Într-o înregistrare video publicată pe canalul de YouTube al lui Alexei Navalnîi, echipa sa afirmă că opozantul rus a fost ucis în mod deliberat, la ordinul președintelui Vladimir Putin, în pragul unui schimb de prizonieri. Concret, rușii luau acasă un asasin FSB încarcerat în Germania, iar Navalnîi urma să fie scos din arest, potrivit Politico.

În videoclipul publicat luni și intitulat "De ce l-a ucis Putin pe Navalnîi acum?", Maria Pevchikh, cea care conduce echipa de investigații a lui Navalnîi, a povestit că, după luni de zile de lobby pentru un schimb de prizonieri care să-l implice pe Navalnîi, "în primăvara anului trecut, planul a fost aprobat".

"Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat foarte curând, deoarece am obținut o decizie privind libertatea sa", a spus lidera echipei de investigații.

Pevchikh a adăugat și că miliardarul rus Roman Abramovici a acționat ca intermediar între oficialii occidentali și Putin, în vederea concretizării acordului.

Potrivit membrei echipei lui Navalnîi, înțelegerea l-ar inclus pe Vadim Krasikov, un agent FSB încarcerat în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen în 2019, și "doi cetățeni americani". Tabăra opozantului rus ar fi apelat, printre alții, la fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, decedat la finalul lui 2023, dar și la oligarhi.

De altfel, în presa din Statele Unite au apărut titluri care lasă de înțeles că în tot ce povestește echipa lui Navalnîi există un sâmbure de adevăr. Chiar și în cadrul interviului acordat de Putin lui Tucker Carlson a scăpat o afirmație care, în contextul celor întâmplate, întărește ideea schimbului ce urma să aibă loc.

Maria Pevchikh a mai adăugat că a primit confirmarea tranzacției la sfârșitul zilei de 15 februarie, dar că Putin s-a răzgândit apoi.

Kremlinul, nicio reacție la acuzațiile aduse de echipa lui Navalnîi

"Este absolut ilogic, irațional, este comportamentul unui mafiot nebun. Dar ideea e că Putin a înnebunit de atâta ură față de Navalnîi", a explicat Pevchikh în înregistrarea video.

Kremlinul nu a comentat acuzațiile.

Pe 16 februarie, la o zi după ce Pevchikh susține că a primit confirmarea că înțelegerea era "în stadiul final", conducerea închisorii de la nord de cercul arctic, acolo unde a ajuns Navalnîi, anunța moartea acestuia.

În videoclip, Pevchikh nu a menționat numele celor doi cetățeni americani, dar dacă o astfel de înțelegere ar fi existat vreodată, probabil că i-ar fi inclus pe jurnalistul american Evan Gershkovich și pe Paul Whelan, consideră Politico. Ambii au fost încarcerați în Rusia pentru acuzații de spionaj considerate pe scară largă ca fiind inventate.

Oficial ucrainean: Navalnîi ar fi murit din cauza unui cheag de sânge

Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministrului ucrainean al Apărării, a afirmat că Alexei Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge, relatează publicația Kyiv Post, citată de Agerpres.

”S-ar putea să vă dezamăgesc, dar, din câte ştim noi, el a murit într-adevăr ca urmare a unui cheag de sânge. Iar acest lucru a fost mai mult sau mai puţin confirmat.

Acest lucru nu provine din surse de pe internet, dar, din păcate, (cauze) naturale”, a precizat Kirilo Budanov, duminică, în marja forumului 'Ucraina. Anul 2024.

Navalnîi a murit la o închisoare din Siberia

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit pe 16 februarie. Anunțul a fost făcut de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa, potrivit Reuters.

Instituția a precizat că a fost chemat personalul medical, dar că echipajul nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Acesta a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire.

Trupul neînsuflețit al liderului opoziției ruse a fost predat după mai bine de o săptămână mamei sale, a scris sâmbătă purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Yarmysh, pe platforma de socializare X, potrivit Reuters.

Inițial, Liudmila Navalnaia, mama liderului opoziţiei ruse, a acuzat presiunile la care este supusă și a denunțat faptul că rușii ar vrea "să-i îngroape fiul în secret", pentru ca susţinătorii lui Alexei Navalnîi să nu-şi poată lua rămas bun de la el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE