Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Leonid Volkov, opozant rus și apropiat al lui Navalnîi, a fost atacat cu un ciocan. Președintele Lituaniei, către Putin: ”Nimeni nu se teme de tine aici”

Leonid Volkov, un opozant rus aflat în exil şi mâna dreaptă a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a fost spitalizat după ce a fost victima unui atac marţi, în faţa locuinţei sale din Vilnius, a declarat poliţia locală pentru AFP, citată de Agerpres.

13/03/2024 , 17:12

Prima reacție a lui Leonid Volkov: Au vrut să facă un snițel din mine

Lituania acuză Rusia c-ar fi implicată în atacul asupra Leonid Volkov. De pe patul spitalului, opozantul rus a dat detalii despre cum a fost agresat.

”Bărbatul m-a atacat în curte. M-a lovit de aproape 15 ori într-unul dintre picioare. Piciorul e oarecum bine. Mă doare când merg. Cu toate acestea, mi-am rupt mâna.

Pur și simplu, au vrut să facă un șnițel din mine”, a scris Volkov, într-un mesaj pe Telegram, potrivit The Guardian.

De asemenea, Gitanas Nausėda, președintele Lituaniei, a declarat că atacul care l-a vizat pe apropiatul lui Navalnîi a fost, în mod clar, planificat, și are legătură cu celelalte provocări la adresa Lituaniei.

”Îi pot spune un singur lucru lui (Vladimir) Putin. Nimeni nu se teme de tine aici”, a precizat președintele lituanian.

Departamentul de Securitate de stat al Lituaniei a anunțat că atacul a fost probabil organizat și executat de Moscova pentru a împiedica opoziția rusă să influențeze alegerile prezidențiale organizate la sfârșitul acestei săptămâni.

De asemenea, șeful Poliției lituaniene a declarat că poliția a alocat resurse uriașe pentru a investiga atacul.

Atacul asupra lui Volkov va deteriora, cel mai probabil, și mai mult relațiile deja tensionate dintre Rusia și Lituania.

Știrea inițială:

În vârstă de 43 de ani, Leonid Volkov este una din principalele figuri ale opoziţiei ruse şi a fost unul dintre apropiaţii lui Navalnîi, care a murit în arest în Rusia pe 16 februarie.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a condamnat un atac "şocant" şi a asigurat, într-un mesaj pe X (fostă Twitter), că autorii acestuia vor trebui să "răspundă pentru crimele lor".

"Leonid Volkov tocmai a fost atacat în faţa casei sale. Cineva a spart geamul unei maşini şi l-a stropit cu gaz lacrimogen în ochi după care a început să îl lovească pe Leonid cu un ciocan", a informat Kira Iarmîş, fosta purtătoare de cuvânt al lui Navalnîi.

Apropiaţi ai lui Navalnîi au difuzat fotografii care arată rănile lui Volkov, inclusiv un ochi negru, un semn roşu pe frunte şi sânge pe unul din picioare. Ei au distribuit apoi o fotografie în care acesta este transportat pe o targă într-o ambulanţă.

Un purtător de cuvânt al poliţiei lituaniene, Ramunas Matonis, a confirmat pentru AFP că un cetăţean rus a fost atacat în apropierea locuinţei sale din capitala Vilnius în jurul orei 22:00 (20:00 GMT)."Un număr mare de ofiţeri de poliţie acționează la faţa locului", a adăugat el.

Niciun suspect nu a fost identificat, iar Poliţia a confirmat că Leonid Volkov a fost internat în spital.

Atacul are loc la o lună de la moartea lui Navalnîi

Acest atac are loc la aproape o lună de la moartea lui Navalnîi într-o închisoare rusească din Arctica şi cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, care ar trebui să marcheze triumful lui Vladimir Putin, în lipsă unor opozanţi veritabili.

Volkov l-a acuzat pe preşedintele rus că este direct responsabil pentru moartea lui Navalnîi. El a fost şeful de cabinet al acestuia şi până în 2023 a condus şi fundaţia anticorupţie fondată de fostul oponent numărul unu al preşedintelui rus.

"Nu ne vom da bătuţi", a declarat pe Telegram opozantul rus Leonid Volkov, la câteva ore după ce a fost atacat în apropierea locuinţei sale din Vilnius, unde locuieşte în exil, considerând că atacul pe care l-a suferit a fost unul "tipic" pentru modul în care acţionează oamenii preşedintelui Vladimir Putin.

Lituania găzduieşte mulţi ruşi în exil şi este un susţinător ferm al Kievului de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE