Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimul interviu al fostului opozant rus Alexei Navalîi: ”Rusia este o țară europeană”

Într-un interviu cu Alexei Navalîi care nu a mai fost difuzat până acum, acesta a vorbit despre speranța lui într-un viitor mai bun pentru țara. Opozantul rus a vorbit și despre riscurile pe care și le asumă. Navalnîi a mai precizat că întreaga elită a lui Putin este complet coruptă și gândește în termeni coloniali. Este ultimul interviu acordat de opozantul rus, înainte de a merge în închisoarea din Siberia. Odată cu moartea sa există temeri că și alți opozanți ai lui Putin aflați în închisori ar putea dispărea. O parte dintre ei se află, însă, în exil. Între timp, Kremlinul se pregătește de alegerile prezidențiale în care există un singur candidat: Vladimir Putin.  

”Rusia este o țară europeană, toți oamenii care locuiesc aici vor să trăiască ca în Europa”, a declarat Alexei Navalnîi. 

A fost unul din ultimele interviuri cu Navalnîi înainte ca acesta să fie otrăvit în timpul unui zbor spre Moscova. Interviul a avut loc în februarie 2020. Navalnîi spera ca Rusia să se  transforme într-un final într-un stat liber. Navalnîi vorbea și despre soarta celor care se opun lui Putin pe care îi aștepta  represiunea imediat cum încercau să vorbească.

”Trebuie să spunem că acei care încearcă să reziste vor suporta consecințele destul de repede”, a menționat fostul disident. 

Principalii opozanți ai lui Vladimir Putin

Alexei Navalnîi nu a fost, însă, singurul opozant al lui Putin trimis în închisoare. Acum, soția lui Iulia Navalnya echipa sa din exil vorbesc despre regimul dictatorial al lui Putin. 

Kira Iarmiș, mai tânără și neimplicate în alte controverse, este, de asemenea, fugită din Rusia după numeroase arestări și proteste organizate. 

Liubov Sobol, politician și avocat aflată în exil are un canal de YouTube popular și a devenit cunoscută în 2019, când a intrat în greva foamei pentru că i-a fost blocată candidatura în alegerile locale din Moscova.

Mihail Hodorkovski este unul din principalii critici din exil ai lui Putin. El le cere rușilor să își demonstreze rezistența scriind numele lui Alexei Navalnîi pe buletinele de vot de la alegerile prezidențiale din 17 martie, în semn de omagiu pentru cea mai recentă și mai proeminentă victimă a regimului.  

După moartea lui Alexei Navalnîi privirile se îndreaptă acum spre închisoarea în care se află  unul din cei mai vocali opozanț ai războiului pornit de Putin împotriva Ucrainei. Kara-Murza, jurnalist și vechi critic al regimului de la Kremlin ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru acuzații de trădare.  

Tot în detenție se află și Ilia Iașin,  pe care Navalnîi l-a descris drept primul său prieten în politică,  se află în închisoare pentru o pedeapsă de opt ani și jumătate, după ce a spus adevărul, că forțele ruse s-au aflat în spatele masacrului odios din orașul ucrainean Bucea, atunci când armata lui Putin a invadat Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE