Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Rușii au strigat „nu războiului” în locul unde a fost înmormântat Navalnîi. Zeci de persoane, reținute în mai multe orașe

Mulţimea care s-a adunat la cimitirul Borisovo, unde a fost înmormântat Alexei Navalnîi, a scandat „Nu războiului!”, în semn de protest faţă de invazia declanşată cu doi ani în urmă de Kremlin în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

01/03/2024 , 20:18

Zeci de oameni au fost reținuți în Rusia după înmormântarea lui Navalnîi

Peste 45 de persoane au fost reținute în mai multe orașe din Rusia, a anunțat OVD-Info, un grup care monitorizează respectarea drepturilor omului, citat de BBC.

18 oameni au fost ridicați de poliție în orașul Novosibirsk din Siberia, iar printre aceștia se numără și un parlamentar local. De asemenea, 10 persoane au fost reținute în Ekaterinburg și alte 10 în regiunea Voronezh din vestul Rusiei.

În Moscova, șase oameni, printre care un politician din Opoziție, au fost arestați.

Potrivit BBC, grupul OVD-Info este în mod normal o sursă de încredere când vine vorba despre informațiile referitoare la protestele din Rusia. Autoritățile ruse nu au făcut comentarii în legătură cu reținerile.

01/03/2024 , 19:03

Rușii au strigat „nu războiului” în fața cimitirului unde a fost înmormântat Alexei Navalnîi

„Nu i-a fost frică şi nici nouă nu ne este frică!”, au strigat susţinătorii lui Navalnîi, asta deși erau mulți polițiști în zonă.

„Nu vom ierta”, au mai strigat rușii.

În timpul scurtei ceremonii de rămas bun, din difuzoare a răsunat partea finală a coloanei sonore din pelicula Terminator 2. După cum a explicat pentru Meduza.io Leonid Volkov, unul dintre aliaţii lui Navalnîi, acesta era filmul preferat al disidentului rus.

Alexei Navalnîi a fost înmormântat într-un cimitir din Moscova. Sute de mii de oameni au urmărit pe internet ceremonia funerară

Mii de oameni au sfidat autoritățile ruse și s-au rugat la căpătâiul lui Alexei Navalnîi, care a fost condus pe ultimul drum pe melodia ”My way” a lui Frank Sinatra. Soția și cei doi copii au lipsit de la funeralii.

Rușii care au venit să își ia rămas-bun de la Alexei Nalanîii au prins curaj și au scandat împotriva lui Vladimir Putin, care este considerat de echipa disidentului rus responsabil de moartea sa. Oamenii au venit la slujba religioasă și la cimitir în număr mare, deși riscau să fie arestați. Și autoritățile au moblizat un număr impresionant de polițiști.

La ceremoniile funerare au participat mai mulți ambasadori, printre care cel al Statelor Unite ale Americii. Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a murit în urmă cu două săptămâni într-o închiosare artică, unde a fost supus unui regim extrem de dur.

VEZI GALERIA
5 imagini
01/03/2024 , 15:46

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat într-un cimitir din Moscova

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit la 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din regiunea arctică rusă, a fost înmormântat vineri la cimitirul Borisovo din Moscova, înconjurat de unele dintre rudele sale, relatează AFP.

"Sicriul a fost coborât în pământ", a declarat unul dintre consilierii apropiaţi ai liderului opoziţiei, Ivan Jdanov, pe Telegram.

"La revedere, prietene", a adăugat el.

01/03/2024 , 15:46

O mulţime de oameni, în faţa bisericii din Moscova

O mulţime de ruşi s-a adunat în faţa bisericii din Moscova, unde vineri va avea loc ceremonia de rămas bun dedicată liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care a murit în urmă cu două săptămâni într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare, informează EFE.

Lungul şir de oameni care au mers la biserica ortodoxă din cartierul moscovit Mariino cu trei ore înainte de începerea ceremoniei de înmormântare a fost arătat de echipa lui Navalnîi pe reţelele lor de socializare.

"Veniţi să vă luaţi rămas bun de la Aleksei Navalnîi dacă sunteţi la Moscova. Cei care din diverse motive nu sunt acolo pentru a o putea face vă vor mulţumi", scria unul dintre colaboratorii lui Navalnîi, Leonid Volkov, în prezent în exil, pe platforma X.

La ora 12:00 (09:00 GMT) aliaţii politicianului decedat vor da startul unei transmisiuni în direct cu procesiunea funerară, care va începe două ore mai târziu.

În prezent, peste 25.000 de persoane aşteaptă această transmisiune, scrie EFE.

Printre moscoviţii veniţi să-şi ia rămas bun de la Navalnîi, sfidând avertismentele autorităţilor, pot fi observaţi oameni de toate vârstele, dintre care unii ţin în mână garoafe roşii.

Mai multe camere de supraveghere şi alte dispozitive care pot servi drept inhibitori ai semnalului de internet şi de telefonie mobilă au fost totodată amplasate pe stâlpii de iluminat de la cimitir.

Joi, anumite universităţi au difuzat avertismente pe reţelele de socializare ruseşti adresate studenţilor lor, cărora le cereau să nu participe la demonstraţii având legătură cu Navalnîi sub ameninţarea exmatriculării.

Parlamentul European: ”Vladimir Putin poartă responsabilitatea penală și politică pentru moartea lui Navalnîi”

Vladimir Putin poartă responsabilitatea penală și politică pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi, arată o rezoluție a Parlamentul European care cere o anchetă internațională independentă și transparentă. Rezoluția, fără caracter obligatoriu, vine cu puțin timp înainte de înmormântarea, de lângă Moscova, a fostului lider al opoziției din Rusia. Iulia Navalnya l-a acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea soţului său şi că a împiedicat lumea să vină să-şi adio de la Alexei Navalnîi. Între timp, 8 state europene, printre care și România au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului lui Putin. 

Mai multe biserici din Rusia au refuzat să găzduiască slujba

Ceremonia funerară lui Alexei Navalnîi, care a murit la jumătatea lunii februarie într-o colonie penală arctică îndepărtată, are loc la Moscova, într-un cimitir din sud-estul capitalei Rusiei. Nu a fost ușor de găsit un loc de veci pentru Navalnîi pentru că multe biserici au refuzat să găzduiască slujba. Apropiații celui care a fost cel mai cunoscut opozant al lui Putin îndeamnă lumea să nu se teamă și să vină la înmormântare.

Kira Iarmîș, colaboratoare a lui Alexei Navalnîi: ”Gândindu-ne la el, părea că se poate lupta cu orice. Prin urmare, pierderea lui nu este doar pentru cei care l-au cunoscut personal și nu pentru o Rusie abstractă sau pentru lume, aceasta este o adevărată pierdere personală pentru fiecare dintre noi și este foarte dificil să trăiești cu ea.”

În așteptarea înmormântării, poliția este prezentă în mare număr în preajma cimitirului Borisovskoie din districtul Marino. Câțiva oameni au avut curajul să meargă în zonă, dat spun că nu vor fi prezenți la ceremonie pentru că nu se știe ce se poate întâmpla.

Vladimir, locuitor al Moscovei: ”Tocmai făceam o plimbare pe aici și am decis să-mi schimb traseul și să verific ce se întâmplă. Văd o mulțime de polițiști în jurul cimitirului. Este destul de ciudat, nu am văzut niciodată așa ceva, este neobișnuit, par agitați. (Reporter: Știți ce se va întâmpla aici mâine?) Da, da, de aceea am decis să văd. Treceam pe aici, am decis să văd ce se întâmplă. (Reporter: Nu aveți de gând să veniți aici mâine?) Nu, din păcate, locuiesc departe, este o călătorie lungă pentru a ajunge aici.”

Alexei Navalnîi a murit la 16 februarie într-o colonie penală. Potrivit Serviciului Penitenciar Rus, el a decedat după ce i s-a făcut rău. Echipa fostului lider opoziției, precum și mulți lideri occidentali, l-au acuzat pe Vladimir Putin de uciderea lui Navalnîi, care a petrecut trei ani în detenție în condiții dure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE