Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulia Navalnaya cere vot contra lui Vladimir Putin: Putem folosi în continuare aceste așa-numite alegeri împotriva lui

Iulia Navalnaya, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, le cere rușilor să se alăture unui protest la nivel național anunțat pentru 17 martie.

Este ziua în care în Rusia au loc alegeri prezidențiale, în urma cărora Vladimir Putin ar putea obține un nou mandat de șase ani la Kremlin.

Protestul de care vorbește Iulia Navalnaya fusese gândit de soțul ei, Alexei, care a murit însă recent într-o colonie penală de la Cercul Arctic.

Într-o declarație pe rețelele de socializare transmisă din închisoarea unde era deținut, Navalnîi a susținea că, formând cozi lungi la prânz pe 17 martie pentru a vota împotriva lui Putin, oamenii vor face o demonstrație puternică a stării de spirit a țării.

”Fac apel direct la toți cei care urmăresc acest videoclip. Convingeți încă o persoană să vină cu voi, aceasta va fi contribuția voastră personală la cauza comună. Probabil că sunt mulți oameni lângă tine care sunt împotriva lui Putin și împotriva războiului și, dacă venim în același timp, vocea noastră împotriva lui Putin va suna mult mai tare.”, a declarat Iulia Navalnaya, soția fostului lider al opoziției din Rusia.

Vladimir Putin, încrezător pentru un nou mandat la Moscova

Vladimir Putin este aproape sigur că va câștiga al cincilea mandat în alegeri datorită controlului strâns asupra sistemului politic. Majoritatea politicienilor din opoziție au fost fie eliminați fizic, fie sunt în exil în străinătate, iar mare parte a presei din Rusia servește interesele Kremlinului.

”Votul la alegerile prezidențiale este la câteva zile distanță. Da, sunt complet fictive și false. Putin va alege pentru sine orice rezultat îi place, poate fi de 80 sau chiar 180%, dar putem folosi în continuare aceste așa-numite alegeri împotriva lui, putem folosi ziua alegerilor pentru a arăta că existăm și că suntem mulți. Suntem oameni reali, vii, reali, și suntem împotriva lui Putin.”, a mai spus Iulia Navalnaya.

Alexei Navalnîi, cea mai puternică voce împotriva lui Vladimir Putin, a murit la jumătatea lunii februarie, autoritățile susținând că ar fi vorba de cauze naturale.

Familia sa însă și mulți lideri occidentali cred că președintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea penală și politică pentru moartea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Parlamentul European cere o anchetă internațională independentă și transparentă, iar cei vinovați să fie pedepsiți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE