Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Rusia 2024. Votul anticipat din Extremul Orient a început: Peste 70.000 de ruși și-au ales deja președintele

Votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din Rusia a început în cele mai îndepărtate zone ale țării, din Extremul Orient.

Comisia electorală s-a deplasat cu ajutorul unui elicopter în mai multe zone ale Peninsulei Kamceatka pentru a aduna voturile localnicilor.

Votul anticipat din zonele îndepărtate va continua până pe 15 martie

Votul anticipat va continua în zonele îndepărtate ale Federației Ruse până pe 15 martie, când încep alegerile prezindențiale în restul țării, unde oamenii vor putea vota până pe 17 martie.

Vladimir Putin candidează pentru a cincea oară la președinție și vrea să-și prelungească mandatul cu încă șase ani.

Analiștii spun că este aproape sigur că el va câștiga scrutinul, cu atât mai mult cu cât criticii proeminenți care l-ar putea contesta la vot sunt fie în închisoare, fie în exil în străinătate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat împotriva oricărei interferenţe străine în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din martie 2024, care vor avea loc pe fundalul conflictului din Ucraina şi a represiunii împotriva opoziţiei, transmite AFP.

"Orice ingerinţă în afacerile interne ale Rusiei va fi reprimată, şi reprimată sever, în temeiul legilor ruse", a declarat acesta.

"Apărăm libertatea poporului nostru, suveranitatea sa, dreptul de a-şi alege viitorul. Poporul şi numai poporul Rusiei sunt singura sursă de putere în ţara noastră", a asigurat el.

Şeful statului rus şi-a anunţat săptămâna trecută candidatura pentru un al cincilea mandat la alegerile prezidenţiale din 17 martie. Realegerea sa lasă puţine semne de îndoială după aproape un sfert de secol la putere şi o reprimarea sistematică a opoziţiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE