Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100 de oameni arestați în timpul funeraliilor lui Alexei Navalnîi

Peste 100 de persoane au fost reținute de autoritățile ruse în întreaga țară, în timp ce aveau loc funeraliile lui Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin. El a fost înmormântat într-un cimitir din Moscova, unde mii de ruși au venit să-și ia rămas bun. Pe lângă numele său, ei au scandat și mesaje împotriva lui Vladimir Putin. Liderii Germaniei și Franței au salutat  curajul de care au dat dovadă rușii prezenți la funeralii. Navalnîi, care fusese condamnat la 30 de ani de închisoare, a murit la vârsta de 47 de ani, într-un lagăr din Siberia.

Momente care nu s-au mai văzut în Rusia de mulți ani: cozile formate de cei care au venit pentru a-şi lua rămas bun de la Navalnîi se întindeau pe mai mulţi kilometri. Ei au avut curajul să-i strige numele lui Navalnîi, despre moartea căruia canalele oficiale ale regimului Putin au refuzat să vorbească.  Biserica Icoana Maicii Domnului, din Moscova, unde se afla trupul neînsuflețit al lui Navalnâi a fost înconjurată de un dispozitiv de poliţie fără precedent.

Mai mult, cei prezenți la înmormântare nu s-au temut de reprimarea regimului Putin și au îndrăznit să vorbească în fața camerelor.

Băiat: „Pentru că această persoană lupta pentru drepturile și libertatea noastră și pentru ca totul să poată fi rezolvat pe cale diplomatică pașnică, prin instanță, prin justiție.”

Femeie: „Și am venit să văd oameni, uite, câte chipuri bune, chipuri deștepte, frumoase, nu mă așteptam să fim atât de mulți.”

Mii de ruși l-au omagiat pe opozantul lui Putin

Bărbat: „Am vrut să vedem și să arătăm că nu suntem singuri. Că suntem mulți. Îl susțin pe Alexei Navalnîi, munca lui, lupta lui.”

Fată: „Când suntem atât de mulți aici, se simte că nu a fost în zadar, iar starea de spirit crește, în ciuda faptului că evenimentele care ne-au adus aici sunt foarte triste.”

Pentru a nu fi arestată de regimul Putin, Iulia Navalnaya și cei doi copii ai lui Alexei Navalnîi nu s-a întors în Rusia pentru a participa la înmormântare. Familia a fost reprezentată de părinții lui Navalnâi și de soacra acestuia.

Kremlinul a transmis că orice adunări nesancționate în sprijinul lui Navalnîi vor încălca legea. Cu toate acestea, oamenii prezenți la înmormântare au avut curajul să denunțe regimul lui Putin dar și războiul dus de acesta în Ucraina.

Poliția rusă a arestat mai multe persoane, mai ales în oraşe, unde oamenii au ieşit pentru a depune flori la monumentele victimelor represaliilor sovietice şi a aduce astfel un omagiu lui Aleksei Navalnîi.

Navalnîi fusese condamnat la peste 30 de ani de închisoare și a mjurit în timpul detenției.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE