Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Înmormântarea lui Navalnîi: Pentru frica din Rusia, e un număr destul de mare de oameni care au venit. Probabil vor fi rețineri

Autoritățile au luat măsuri de securitate sporite la Moscova, vineri, unde câteva sute de ruși au venit deja să-i aducă un ultim omagiu lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin.

Ceremonia de înmormântare va avea loc în cimitirul Borisovkoye din suburbia Marino a capitalei Ruse.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România, a analizat contextul în care se desfășoară funeraliile lui Navalnîi:

Probabil vor fi rețineri, dar nu cred că în momentul acesta al slujbei și apoi al înmormântării. Cei care au venit sunt în număr destul de mare. Pentru frica care e în Rusia, e un număr destul de mare de oameni care au venit să vadă înmormântarea. Probabil că numele lor sunt deja listate, se știe unde locuiesc, ce grupă sanguină au și unde vor fi duși, eventual, dacă se întâmplă ceva.

”Nu am văzut prea multe personalități”

Nu excludem faptul că unii poate au venit din curiozitate. O înmormântare atrage oameni, dincolo de cei implicați direct. Familia celui care a murit și cei care sunt apropiați. Nu am văzut prea multe personalități până la această oră. Apropiații fostului lider al disidenței ruse au cerut ca lumea să participe, dar e frică în Rusia. Să nu uităm ce s-a întâmplat în ultima vreme. Dacă o persoană ca Navalnîi, cunoscută în Occident, cunoscută oriunde, un om important, a putut să moară din cauze naturale, după cum spun autoritățile, oamenii de ce nu s-ar teme pentru viața lor? Vedem lipsa lor de implicare în ce se întâmplă în rata de susținere a lui Vladimir Putin.

”Foarte multe biserici au refuzat să oficieze slujba”

Sunt oameni care au venit poate din curiozitate. Mă așteptam să văd membrii ai personalului diplomatic. Poate vor fi la înmormântare. Pentru că ambasadorii multor țări, în această perioadă după ce a murit Navalnîi, au mers la monumentul ridicat pe locul unde a murit, unde a fost împușcat Boris Nemțov, un alt disident rus, și au depus flori. Există mesaje de solidaritate și era de așteptat ca o parte din membrii personalului diplomatic să fie prezenți, în sprijin de solidaritate și de condamnare a regimului Putin la această înmormântare.

Cu puțin înainte de ora 13.00, familia nu avea corpul lui Alexei Navalnîi, după ce zilele trecute am asistat la o cavalcadă de respingeri din partea firmelor de pompe funebre. Foarte multe biserici au refuzat să oficieze slujba. Pentru că numele lui Alexei Navalnîi este sinonim cu opoziția față de Putin. Și cine are curaj, cu adevărat, în Rusia să se opună lui Vladimir Putin, mai ales acum când este pe cale să obțină un nou mandat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE