Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explozii și incidente în Rusia în ziua alegerilor prezidențiale. Ar fi vorba despre sabotori ruși și luptători ucraineni

Prima zi de alegeri prezidențiale în Rusia are parte de incidente. Niște explozii au avut loc în apropiere de granița cu Ucraina, în regiunile sudice Belgorod și Kursk, iar cetățenii care erau în secțiile de votare au fugit în adăporturi, după cum a anunțat agenția rusă Ria Novosti.

În zonă a fost a patra zi în care sună alarmele aeriene, după ce au fost raportate niște atacuri cu drone, dar și cu rachete. Apărarea aeriană a interceptat și distrus două obuze Grad și cinci drone, după cum a precizat inițial Ministerul Apărării al Rusiei, care a adăugat peste câteva ore că au fost interceptate încă șapte rachete lansate de sistemul multiplu Vampire.

Explozii în Rusia în ziua alegerilor prezidențiale

Ucraina a fost învinuită pentru bombardamente. Ar fi vorba despre luptători ucraineni și sabotori ruși, care ar desfășura diverse incursiuni, conform publicației franceze LeMonde, însă "este o provocare obținerea de detalii și informații precise".

Andriy Yusov, purtător de cuvânt al direcției de informații GUR: "Regiunile Kursk și Belgorod sunt acum o zonă de lupte active. Asta putem să confirmăm."

În ultimele zile, au existat mai multe atacuri pe teritoriul Rusiei, despre care Vladimir Putin a spus că este convins că acestea au scopul clar "să submineze alegerile prezidențiale". Asta cu toate că este foarte puțin probabil ca Vladimir Putin să nu obțină un nou mandat. Iar specialiștii spun că procentul ar fi cam de 80%. Niciun lider al opoziției sau candidați anti-război nu au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală a țării.

Parlamentul European a anunțat, pe 14 martie, că nu își va trimite observatorii la "acest simulacru de vot". Ministerul de Externe ucrainean a declarat că votul în teritoriile ocupate va fi „ilegal și invalid".

Ataurile asupra Rusiei s-au înmulțit în ultima vreme

În Belgorod, oraș cu 330.000 de locuitori, cel mai puternic atac a avut loc pe 14 martie. Doi civili care călătoreau cu mașina au fost uciși în două incidente separate, iar cel puțin alți 12 au fost răniți. Mai multe clădiri civile au fost, de asemenea, avariate.

În ziua precedentă, sediul regional al serviciului de securitate FSB a fost lovit de o dronă, iar cetățenii rezidenți susțin că exploziile sunt "regulate și înfricoșătoare" în acea zonă, conform LeMonde.

Grupurile de luptători ruși pro-ucraineni, aflate în spatele atacurilor, au emis un comunicat marți, prin care le cere civililor să evacueze orașele de la granița cu Ucraina. Există trei unități de luptători ruși care au precizat că vizează ținte militare: „Legiunea Libertății Rusiei”, apropiată de fostul deputat rus Ilia Ponomarev, Corpul Voluntar al Rusiei (RDK), de extremă dreapta și „Batalionul Siberian”, despre care se spune că s-ar fi format în toamna lui 2023.

Aceste grupuri spun că acționează ca răspuns la "moartea a zeci de oameni nevinovați obișnuiți, în mare parte femei și copii, (...) din cauza bombardamentelor din Belgorod. În acest sens, suntem forțați să dăm foc pozițiilor militare situate în orașele Belgorod și Kursk".

Grupurile au adăugat că "bombardarea Ucrainei de pe teritoriul Belgorodului trebuie să înceteze".

La alegerile din Rusia au existat și alte incidente. În Moscova, o femeie a incendiat o cabină de vot, în Districtul Administrativ de Sud-Est. Femeia riscă o pedeapsă de la 3 la 5 ani. În altă secție de votare din Moscova, o femeie a turnat cerneală peste o urnă de vot, iar la Sankt Petersburg, un cocktail Molotov a fost aruncat într-o secție de votare.

Alegerile din Rusia au loc în perioada 15-17 martie, inclusiv în teritoriile ocupate de ruși. Pentru prima dată, a fost inclus și votul online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE