Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia organizează alegeri ilegale în Ucraina. Soldați înarmați merg din casă în casă și le cer localnicilor să voteze

Alegerile organizate de Rusia în teritoriile ocupate sunt ilegale, avertizează Kievul. Autoritățile ucrainene susțin că după ce localnicii au fost obligați să-și facă pașapoarte rusești, ei sunt nevoiți acum să și voteze. Soldați înarmați merg din casă în casă pentru a se asigura că alegătorii vor fi prezenți la urne. 

Reprezentanții Rusiei în teritoriile ocupate folosesc diverse metode de intimidare. La fel s-a întâmplat și în timpul referendumurilor organizate ilegal în 2022.  

Vadim Boicenko, primarul ucrainean al orașului Mariupol: ”Ce se întâmplă acum? Doi bărbați înarmați și o femeie cu o urnă de vot intră în casele ucrainenilor din Mariupol. Poate fi acesta numit proces electoral? Nu, sigur că nu. Doi oameni înarmați vă cer să votați în dreptul unui candidat. Oamenii pur și simplu nu au de ales.”

Voturile din teritoriile ocupate nu influențează rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia

Moscova încearcă astfel să obțină o rată înaltă de participare la urne. Voturile din teritoriile ocupate nu ar putea însă influența rezultatele, dar reprezintă o miză importantă pentru imaginea lui Vladimir Putin, susțin analiștii. 

Sam Greene, directorul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene din Washington: ”Alegerile din teritoriile ucrainene ocupate sunt un spectacol de la început până la sfârșit. În aceste localități, mizele, din punct de vedere politic, din perspectiva PR-ului și a imaginii, sunt mult mai mari. Cred că ar trebui să vedem alegerile din Ucraina ocupată mai degrabă ca pe o armă de război decât ca pe un exercițiu de vot democratic.”

După ce Moscova a anexat peninsula Crimeea, în 2014 și apoi, în 2022, alte patru regiuni ucrainene, locuitorii au fost obligați să ceară cetățenie rusă. 

Veaceslav Ribakov, locuitor al regiunii Herson: ”Am fost amenințați că dacă nu vom avea pașapoarte rusești, nu vom putea merge nici la cumpărături, vom trăi în izolare. Și nu erau doar vorbe. Chiar au fost cazuri în care ei (soldații ruși n.r.) au aruncat grenade în casele oamenilor, în timpul nopții, când oamenii dormeau.”

Natalia Zhyvohliad, locuitoare a regiunii Zaporojie: ”Dacă nu obțineam cetățenia rusă, riscăm să fim deportați. Ei ne amenință că ne vor trimite copiii la orfelinat.”

Acești oameni au reușit să fugă din teritoriile ocupate de ruși sau au avut norocul să locuiască în sate care au fost eliberare de armata ucraineană. 

Veaceslav Ribakov, locuitor al regiunii Herson: ”Când am văzut steagul nostru, am început să plâng. Când i-am văzut pe soldații noștri care aduceau steagul ucrainean... Primul lucru pe care l-am spus a fost „Glorie Ucrainei”. Abia după asta mi-am dat seama că, de fapt, suntem în Ucraina.”

Aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei este controlat de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE