Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt cei trei contracandidați ai lui Vladimir Putin. Rusia a încheiat înregistrarea candidaților la cursa prezidențială

Înregistrarea candidaților la alegerile prezidențiale din Rusia pentru alegerile prezidențiale din martie s-a încheiat, a anunțat duminică TASS, pe o listă care îl include pe președintele Vladimir Putin, care este așteptat să câștige, și trei politicieni care susțin cu toții războiul Moscovei în Ucraina.

Lista nu l-a inclus pe candidatul rus anti-război Boris Nadejdin, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a interzis joi să candideze, afirmând că a găsit erori în colectarea semnăturilor necesare pentru susținerea candidaturii sale.

CEC i-a înregistrat pe Vladislav Davankov, vicepreședinte al Dumei ruse și membru al grupului parlamentar al Noilor Oameni, Leonid Slutsky, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR), ultranaționalist și ultra-naționalist, loial Kremlinului, și pe candidatul Partidului Comunist, Nikolai Kharitonov.

Putin, în vârstă de 71 de ani, care a ales să candideze ca independent și nu ca și candidat al partidului de guvernământ Rusia Unită și care este liderul suprem al Rusiei din 2000 și controlează toate pârghiile statului, este de așteptat să câștige cu ușurință votul de luna viitoare.

Deși nimeni nu se aștepta ca Nadejdin, în vârstă de 60 de ani - care a caracterizat războiul lui Putin în Ucraina drept o "greșeală fatală" - să câștige, criticile sale tranșante i-au surprins pe unii analiști. Kremlinul a declarat că nu îl vede ca pe un rival serios al lui Putin.

Nadejdin a declarat joi că va contesta decizia CEC la Curtea Supremă a Rusiei.

Războiul, pe care Kremlinul îl numește o "operațiune militară specială", se apropie de sfârșitul celui de-al doilea an. Acesta a ucis mii de oameni de ambele părți

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE