Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Principalul contracandidat al lui Putin, exclus din cursa pentru prezidențiale. Motivul invocat de Comisia Electorală Centrală din Rusia

Boris Nadejdin, cel considerat a fi contracandidatul Vladimir Putin la alegerile prezidențiale, nu a intrat în cursa pentru Kremlin. Comisia Electorală Centrală a invalidat aproape zece la sută dintre semnăturile strânse de Nadejdin.

Comisia electorală centrală din Rusia a precizat că a descoperit ”nereguli” în 9.000 dintre cele peste 100.000 de semnături de susținere depuse de Boris Nadejdin. Numărul acestora este de trei ori mai mare decât rata de eroare permisă de 5%, motiv pentru care candidatura opozantului lui Putin a fost respinsă.

Boris Nadejdin, opozant rus: ”Mai devreme sau mai târziu, eu oricum voi deveni președintele Rusiei. Mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Cu siguranță, la următorul scrutin voi fi ales președinte. Eu cred că următoarele alegeri vor fi organizate mai devreme, nu peste șase ani”.

Kremlinul a precizat că nu are ”nimic de adăugat” în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale deoarece consideră că autoritățile au respectat toate reglementările.

Decizia oficialilor ruși a fost adoptată după ce un grup de lucru al Comisiei electorale a constatat că 15% dintre semnăturile de susținere a lui Nadejdin nu sunt valide. De altfel, săptămâna trecută, vicepreședintele comisiei, Nikolai Bulaev, a precizat că a găsit semnăturile a 11 persoane decedate pe listele de susținători.

Numărul de semnături considerate valide nu sunt de ajuns pentru a fi înscris pe buletinul de vot. Boris Nadejdin, cunoscut pentru discursul său anti-război, și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale la sfârșitul lunii decembrie. El era considerat principalul contracandidat al lui Putin.

Nadejdin a fost un apropiat de-al lui Boris Nemțov, un cunoscut lider al opoziției ruse care a fost împușcat în 2015 pe un pod de lângă Kremlin. Până acum, patru candidați au fost înregistrați în alegerile prezidențiale din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE