Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un politician rus se retrage din cursa pentru președinție pentru a-l susține pe Putin. ”Nu este oportun să divizăm forţele poporului”

Serghei Baburin, liderul partidului Uniunea Populară a Rusiei, a anunțat marți că renunță la candidatura pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 17 martie. Politicianul naționalist este cunoscut pentru că a mai încercat să candideze la prezidențiale în anul 2018.

Acum, Baburin a decis să nu mai candideze pentru a-l susține în campanie pe președintele rus Vladimir Putin, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”În aceste momente grele pentru patria noastră, nu este oportun să divizăm forţele poporului. Toate organizaţiile populare şi patriotice ale Rusiei, toţi cetăţenii Rusiei cu sentimente naţionaliste trebuie să se unească în jurul candidaturii lui Vladimir Putin, care astăzi este liderul popular”, este modul prin care Serghei Baburin și-a motivat decizia de a se retrage din cursă.

Baburin își oficializase deja candidatura, cu toate semnăturile legale, notează sursa citată.

Cine sunt candidații validați pentru alegerile prezidențiale din Rusia

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei a validat patru candidaţi:

  • preşedintele în funcţie Vladimir Putin;
  • comunistul Nikolai Haritonov;
  • naţionalistul Leonid Sluţki;
  • Vladislav Davankov, reprezentant al partidului liberal "Oameni Noi", o formațiune de opoziţie moderată.

Politicianul rus care se opune războiului din Ucraina nu a primit validarea autorităților

În schimb, Boris Nadejdin, un politician liberal susținut de opozanţii aflaţi în închisoare sau în străinătate, este singurul aspirant la fotoliul prezidențial care se opune în mod deschis continuării campaniei militare în Ucraina.

Candidatura sa nu a fost deocamdată validată de CEC, cu toate că el susține că a strâns deja peste 200.000 de semnături, cu mult peste numărul minim legal de 100.000.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Comisia electorală a respins candidatura Ekaterinei Dunţova, o jurnalistă anti-Kremlin necunoscută de majoritatea ruşilor, fiind invocate erori şi vicii de formă.

După ce recursul i-a fost respins de Curtea Supremă, Dunţova a anunţat că îl va susţine pe Nadejdin, în campania electorală.

Chiar și în aceste condiții, Vladimir Putin (71 de ani) este aproape sigur de obţinerea unui nou mandat de președinte al Rusiei. Conform Constituţiei revizuite, el ar mai putea candida din nou chiar şi în 2030, mandatul prezidenţial fiind de şase ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE