Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin susține că avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot

Avionul militar de transport Iliuşin Il-76 care s-a prăbușit săptămâna trecută în regiunea rusă Belgorod și care avea la bord prizonieri ucraineni a fost doborât cu ajutorul unui sistem american Patriot al sistemului de apărare antiaeriană al Ucrainei, a declarat președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin susține că acesta este concluzia la care au ajuns specialiștii ruși care investighează accidentul aviatic, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Avionul a fost doborât, acest lucru a fost stabilit cu certitudine, de un sistem Patriot american" din care au fost lansate două rachete antiaeriene dinspre "teritoriul controlat de forţele ucrainene”, a anunțat Vladimir Putin în timpul unui eveniment organizat la Moscova.

De altfel, liderul de la Kremlin a cerut desfășurarea unei investigații internaționale în cazul prăbușirii avionului, în condițiile în care Ucraina a formulat o solicitare similară.

”Insistăm să fie efectuată o investigaţie internaţională. Dar nicio organizaţie internaţională nu doreşte să o facă”, a precizat Putin, potrivit sursei citate.

La bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

De altfel, Rusia susține că a avertizat Ucraina înainte ca avionul să pătrundă în zona în care a fost doborât. Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. În schimb, Kievul neagă acest lucru şi invocă faptul că nu are dovezi potrivit cărora la bordul avionului se aflau prizonieri ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE