Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia și Ucraina se acuză reciproc în cazul avionului rusesc Il-76 prăbușit în Belgorod

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că vrea ca o anchetă internaţională să fie demarată în cazul avionului rusesc doborât miercuri în regiunea Belgorod. În schimb, Moscova susține că aparatul de zbor transporta militari ucraineni în drum spre un schimb de prizonieri, notează agenția France Presse, citată de Agerpres.

”Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul pe care l-a susținut miercuri seara.

Liderul de la Kiev nu a confirmat dacă victimele erau într-adevăr prizonieri ucraineni.

Rusia acuză Ucraina de ”acte teroriste” în cazul avionului doborât în Belgorod

De cealaltă parte, autoritățile ruse au precizat că 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit după ce avionul militar în care se aflau a fost doborât miercuri în regiunea Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

”Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar şi pe cât posibil, în condiţiile în care avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru”, a mai spus preşedintele Zelenski, potrivit sursei citate.

Moscova a dat vina pe Ucraina pentru distrugerea aeronavei și a catalogat fapta drept un ”act terorist”.

De asemenea, Armata ucraineană a menționat că avea în plan un schimb de prizonieri pentru miercuri şi a punctat că Rusia are responsabilitatea de a proteja prizonierii de război ucraineni aflaţi în custodia sa. Militarii ucraineni vor continua să vizeze instalaţiile şi avioanele militare ruseşti din regiunea Belgorod, spun oficialii de la Kiev.

Până în acest moment, Kievul nu a confirmat dacă au fost ucişi prizonieri de război ucraineni în accidentul aviatic şi nici dacă avionul a fost doborât de arme ucrainene.

În plus, preşedintele Zelenski a cerut mai multor agenţii de stat să încerce să investigheze accidentul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE