Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Avion militar rusesc, prăbușit în Belgorod. Moscova spune că la bord erau 65 de prizonieri ucraineni, Kievul vorbește de rachete S-300

Un avion militar rusesc de transport de tip Iliușin-76 s-a prăbușit în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, la granița cu Ucraina. Cel puțin 65 de persoane aflate la bord au murit, arată primele informații făcute publice de Ministerul rus al Apărării.

Agenția rusă Ria Novosti precizează printre cei aflați la bord se aflau membri capturați ai forțelor armate ucrainene.

"În jurul orei 11:00, ora Moscovei (ora 10, ora României), un avion Il-76 s-a prăbușit în timpul unui zbor programat în regiunea Belgorod. La bord se aflau 65 de militari capturați din Forțele Armate Ucrainene, șase membri ai echipajului și trei însoțitori", se arată într-un comunicat al Ministerului rus la Apărării, citat de Ria Novosti.

24/01/2024 , 16:34

Guvernatorul din Belgorod: Toate persoanele de la bordul avionului au murit

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a anunțat că toate persoanele aflate la bordul avionului militar rusesc au murit, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că avionul de tip Il-76 transporta 74 de persoane, între care 65 de prizonieri de război ucraineni, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

24/01/2024 , 15:28

Preşedintele Dumei de Stat ruse acuză Kievul că a doborât avionul cu prizonieri ucraineni la bord

Preşedintele Dumei de Stat ruse (camera inferioară a parlamentului), Viaceslav Volodin, a acuzat miercuri Kievul că a doborât avionul care s-a prăbuşit în regiunea rusă Belgorod, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.

"Şi-au ucis în aer propriii soldaţi. Mamele lor, copiii lor îi aşteptau", a declarat Volodin în parlament.

"Ne-au doborât piloţii care efectuau o misiune umanitară (...) cu rachete americane şi germane", le-a spus Volodin deputaţilor ruşi.

Un alt deputat, preşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a formulat şi el aceste acuzaţii.

"Liderii ucraineni erau la curent cu acest schimb (de prizonieri) şi au fost informaţi despre modul în care vor fi aduşi prizonierii", a declarat Andrei Kartapolov, citat de presa rusă.

"Însă avionul Il-76 a fost doborât de trei rachete dintr-un sistem de rachete sol-aer Patriot sau IRIS-T, fabricat în Germania, experţii vor lămuri lucrurile", a mai spus el.

Viaceslav Volodin le-a cerut imediat colegilor săi deputaţi să voteze o rezoluţie adresată Statelor Unite şi Germaniei, în condiţiile în care aceste ţări au furnizat sisteme de rachete sol-aer Ucrainei.

În iulie 2022, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea unei închisori cu prizonieri ucraineni din Olenivka, un sat din estul Ucrainei ocupat de Rusia.

Regiunea rusă Belgorod este vizată cu regularitate de rachete şi drone ucrainene din cauza poziţiei sale în apropiere de graniţă. Rusia bombardează fără oprire Ucraina după invazia lansată în februarie 2022.

Guvernatorul regiunii rusă Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că avionul s-a prăbușit pe un câmp din apropierea unei zone rezidențiale, iar toate persoanele aflate la bord au murit.

Autoritățile ruse au demarat o anchetă pentru a stabili cauza accidentului aviatic, iar o comisie militară specială a fost trimisă în zona în care s-a prăbușit aparatul de zbor.

Prizonierii de război ucraineni erau "mutați în regiunea Belgorod pentru un schimb, iar la bord erau escortați de trei persoane”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Într-o înregistrare video publicată pe aplicația de mesagerie Telegram de către Baza, un canal legat de serviciile de securitate rusești, apare un avion de mari dimensiuni care se prăbușește și apoi explodează, notează agenția Reuters.

Presa ucraineană: Avionul transporta rachete

Publicația Ukrainskaia Pravda relatează că forțele armate ucrainene au confirmat prăbușirea avionului, iar aeronava transporta rachete de tip S-300.

Președintele Dumei de Stat acuză Ucraina că și-a doborât propriii militari

Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a acuzat Ucraina că ar fi doborât avionul de tip Iliuşin-76 și a dat vina pe rachetele furnizate de Occident, potrivit The Guardian.

"Și-au împușcat proprii soldați în aer”, a declarat Volodin în fața parlamentarilor ruși, în cadrul unei sesiuni plenare.

”Piloții noștri, care desfășurau o misiune umanitară, au fost doborâți”, a adăugat politicianul rus.

Parlamentar rus: Avionul militar a fost doborât de trei rachete

În schimb, generalul în rezervă Andrei Kartapolov, în prezent membru al Parlamentului rus, a afirmat că avionul s-a prăbușit, după ce a fost doborât de trei rachete. El nu a precizat din ce sursă a obținut această informație, notează agenția Reuters.

Avionul IL-76 se îndrepta spre Ucraina pentru un schimb de prizonieri

Avionul militar IL-76 efectua un zbor spre Ucraina, pentru a efectua un schimb de prizonieri, potrivit televiziunii turce de stat (TRT).

Iliușin-76 este un avion de transport militar conceput pentru a transporta trupe, mărfuri, echipamente militare și arme. În mod normal, are un echipaj compus din cinci persoane și poate transporta până la 90 de pasageri.

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că a aflat despre un "incident", dar nu a oferit alte detalii, conform BBC.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE