Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sună o glumă făcută de inteligența artificială. E mai degrabă sinistră decât haioasă

Invitat în platoul Euronews România, regizorul Mircea Rotaru a dezvăluit o glumă făcută de un robot, în contextul primei piese de teatru scrise de inteligența artificială, regizată de acesta.

Inteligența artificială, pusă pe glume sinistre

Prima piesă scrisă de un robot: „A.I.: Când un robot scrie o piesă de teatru”

O întâlnire dintre un robot și un om și cum fiecare îl influențează pe celălalt. Care dintre ei devine mai uman?

Este povestea spusă în prima piesă de teatru scrisă de inteligența artificială, oferită publicului român de regizorul Mircea Rotaru la Teatrul Nou, un teatru independent din București.

„A.I.: Când un robot scrie o piesă de teatru” a fost un proiect dezvoltat de către Agenția Tehnologică de Stat din Republica Cehă în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe din Republica Cehă. Experimentul a avut loc la 100 de ani de la prima folosire a cuvântului „robot” într-o piesă de teatru. Premiera a avut loc în 2021 în Cehia, iar regizorul Mircea Rotaru a adaptat și a interpretat textul într-o nouă formă.

Mircea Rotaru, regizor, la Euronews România: „Scopul a fost să mă provoc pe mine, dar și pe actorii pe care i-am ales, să vedem dacă noi ne putem descurca cu ceva produs de inteligența artificială, căci textul este pretext. Dar, ca și calitate, este greu, este foarte greu textul”.

Reporter: De ce este greu?

Mircea Rotaru: „Lipsa sensului. Da, din păcate. Nu neapărat că nu are sens de la scenă la scenă, de la o propoziție la alta și, dacă era un monolog mai mare, erau propoziții în acel monolog care nu aveau sens, legătură. Și nu vorbim despre un teatru al absurdului, cum ar fi un Ionesco (n.r. Eugène Ionesco), nu, era ceva complet diferit. Sunt diferite scene și subînțelesuri pe care noi a trebuit să le adăugăm”.

„Poate cea mai șocantă chestie scrisă de inteligența artificială este gluma lui. O glumă pe care robotul o repetă. Și este în felul următor: Când tu vei muri, când copiii tăi vor muri, când copiii copiilor tăi vor muri, când copiii nepoților tăi vor muri, când copiii copiilor nepoților tăi vor muri, eu voi fi încă în viață. Asta e gluma robotului”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE