Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Inteligența Artificială Generală? Între inovație și amenințare pentru omenire

O descoperire capitală în domeniul inteligenței artificiale ar putea reprezenta un ”pericol pentru umanitate”. Inovația ar putea duce la un salt uriaș în dezvoltarea tehnologiilor bazate pe inteligență artificială.

Ce este AGI - Artificial General Intelligence

AGI este un tip de inteligență artificială care poate să îndeplinească absolut orice sarcină intelectuală pe care o pot îndeplini ființele umane. Acesta ar putea reprezenta un pas uriaș pentru omenire. Descoperirea unei super-inteligențe.

Acest tip de inteligență poate funcționa ca un sistem autonom. Mai mult, poate depăși capacitățile umane în majoritatea sarcinilor valoroase dacă analizăm din punct de vedere economic.

O entitate AGI poate raționa, poate emite judecăți

Când vorbim de o entitate care deține AGI, aceasta poate raționa, poate folosi strategii, poate rezolva puzzle-uri. Practic, AGI ar avea capacitatea de a efectua orice activitate cognitivă la fel de bine ca un om.

Mai mult, poate emite judecăți în condiții de incertitudine, luând chiar decizii pe marginea acestor judecăți.

Cum definește Open AI inteligența artificială generală și ce este Q*

OpenAI definește AGI ca "sisteme autonome care depășesc oamenii în efectuarea celor mai multe sarcini prețioase din punct de vedere economic".

Sunt persoane din cadrul companiei OpenAI care consideră că Q* ar putea reprezenta o descoperire în cercetările acestei companii legate de inteligență artificială generală (AGI), după cum a declarat, pentru Reuters, una dintre surse.

Sam Altman anunțase recent că OpenAI vrea să ajungă să dezvolte o ”superinteligență” - AGI (Inteligenta Artificială Generală). În luna noiembrie, Sam Altman a lăsat de înțeles că ne apropiem de progrese extrem de importante.

Sam Altman, la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific: „De patru ori în istoria OpenAI - iar cel mai recent moment a fost chiar în ultimele săptămâni - s-a întâmplat să mă aflu în cameră exact când împingem înapoi într-un fel vălul ignoranței și frontiera descoperirii merge înainte. Un astfel de moment este onoarea profesională a vieții”.

”Pericol pentru umanitate”

Câțiva cercetători de la OpenAI au trimis board-ului de conducere o scrisoare despre o descoperire capitală în AI care ar putea reprezenta un ”pericol pentru umanitate”. Ei nu au specificat care erau preocupările exacte în ceea ce privește siguranța.

Oamenii de știință și specialiști în domeniul informaticii au pornit discuții ample despre pericolul reprezentat de descoperirea mașinăriilor super-inteligente. Întreaga dezbatere este și în zona unei eventuale decizii de a distruge omenirea.

Cum ar influența AGI domenii precum medicină, educație sau transport

Medicină - AGI ar putea revoluționa diagnosticarea și tratamentul pentru numeroase boli. Abordarea medicală a fiecărui pacient ar putea fi extrem de personalizată. AGI va avea capacitatea să analizeze și genetica fiecărui om.

Învățământ - Un elev va putea fi monitorizat prin această tehnologie și stilul de învățare ar putea fi adaptat fiecărui elev în parte. Vorbim de o educație complet personalizată.

Economie - Prin eficiența AGI, se poate ajunge la economii semnificative și o reducere a costurilor.

Transporturi - Un sistem complex AGI ar putea coordona, spre exemplu, un întreg sistem de transport dintr-un oraș.

Sam Altman susține că inteligența artificială ar putea revoluționa întreaga societate. În același timp, avertizează că această tehnologie ar putea fi folosită pentru a crea dezinformare la scară largă, dar și pentru a lansa atacuri cibernetice.

Într-un interviu recent, Sam Altman a afirmat că inteligența artificială poate fi ”cea mai importantă tehnologie” care ar putea să îmbunătățească drastic viața oamenilor.

Sam Altman: "Trebuie să fim prudenți în această privință. Cred că oamenii ar trebui să fie bucuroși că suntem puțin speriați de acest lucru”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE