Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Publicat de: Răzvan Boboc

O nouă descoperire în lumea medicală ar putea salva milioane de vieți. Cu ajutorul inteligenței artificiale, una dintre cele mai agresive forme de cancer ar putea fi depistată în faze incipiente.

O echipă de cercetători chinezi a realizat o platformă de inteligenţă artificială care poate detecta cancerul pancreatic în stadii incipiente. Totul pe baza imagisticii cu raze X.

PANDA, o metodă "deep learning" dezvoltată de Alibaba's Damo Academy, are capacitatea de a amplifica şi identifica unele caracteristici patologice subtile în imaginile CT simple. Până acum, era foarte dificil de detectat cu ochiul liber, potrivit Agerpres.

Cancerul pancreatic - șanse de vindecare în faze incipiente

Cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive forme, este o tumoare profund malignă. Șanse mari de vindecare sunt atunci când este detectat în faze incipiente.

PANDA a fost antrenat în urma stocării datelor de la 3.208 pacienți. Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, sensibilitatea atinsă de instrumentul de inteligenţă artificială a fost de 94,9% şi o specificitate de 100%. Testarea a fost făcută pe un grup intern de testare alcătuit din 291 de pacienţi de la Institutul pentru Boli Pancreatice din Shanghai.

Au fost realizate teste pe pacienți din China și Republica Cehă

Programul a fost extins la 5.337 de pacienţi din China şi din Republica Cehă - pe baza tomografiilor CT abdominale. Sensibilitatea şi specificitatea sa au fost de 93,3%, respectiv 98,8%. Performanța aceasta o depășește pe cea a unui radiolog mediu.

Când vorbesc despre sensibilitate, specialiștii se referă la capacitatea unui test de a desemna un individ cu boală ca fiind pozitiv. Specificitatea unui test reprezintă capacitatea sa de a desemna un individ, care nu are o boală, ca fiind negativ.

Inteligența artificială - instrument pentru screening-ul pe scară largă al cancerului pancreatic

În mediul clinic, modelul PANDA a fost testat de peste 500.000 de ori, înregistrându-se doar un rezultat fals pozitiv la un număr de o mie de teste.

Astfel, cercetătorii susțin că PANDA ar putea deveni un nou instrument pentru screening-ul pe scară largă al cancerului pancreatic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE