Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Sam Altman, părintele ChatGPT, concediat și reangajat de OpenAI

Sam Altman, cofondatorul OpenAI, creatorul ChatGPT, se întoarce la compania care l-a concediat la sfârșitul săptămânii trecute, ultimul episod dintr-o saga care a șocat industria inteligenței artificiale.

Numele său apare pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume pentru concedierea sa dramatică de la compania pe care a fondat-o, OpenAI. În ultimul an, Sam Altman a devenit cea mai vizibilă figură din lumea inteligenței artificiale (AI). Însă notorietatea sa nu este o noutate, el se află în lumina reflectoarelor din Silicon Valley deja de aproape două decenii.

Ascensiunea în lumea tehnologiei

Altman a intrat în lumea tehnologiei călcând pe urmele unor alți ”grei” din industrie, precum Steve Jobs, Bill Gates și Mark Zuckerberg. La 20 de ani, el a renunțat la facultate (Stanford University), fără a-și lua diploma, pentru a înființa o companie care le permitea utilizatorilor să își partajeze geolocalizarea, numită Loopt.

Fără angajamente academice și cu viitorul Loopt în mâinile sale, Altman s-a alăturat Y Combinator (YC) - un accelerator important de start-up-uri din domeniul tehnologiei care a ajutat, de asemenea, la lansarea unor companii precum Airbnb, Reddit, Dropbox și Coinbase. Y Combinator l-a ajutat să avanseze și să cunoască celebritate.

Looptd a reușit să strângă peste 30 de milioane de dolari (28 de milioane de euro) în capital de risc înainte de a fi adoptat pe scară largă de companii precum Apple și Blackberry. După șapte ani, Loopt nu a reușit să se dezvolte, iar compania americană de tehnologie financiară și holding bancar, Green Dot Corporation, a cumpărat întreprinderea pentru peste 40 de milioane de euro.

În ciuda eșecului său, Loopt i-a permis lui Altman să-și facă un nume în Silicon Valley. Iar doi ani mai târziu, a fost ales ca succesor al președintelui Y Combinator, Paul Graham.

Sam Altman, părintele ChatGPT

În 2015, Altman s-a alăturat șefului Tesla, Elon Musk, co-fondatorului LinkedIn, Reid Hoffman, și altor sponsori pentru a co-funda OpenAI, o companie de cercetare și implementare a inteligenței artificiale (AI) care își propunea să promoveze și să dezvolte "AI prietenoasă într-un mod care să aducă beneficii întregii umanități".

În 2016, Altman a anunțat pentru prima dată că OpenAI construiește o Inteligență Artificială Generală (GAI) - o inteligență artificială care se potrivește cu intelectul uman - cunoscută sub numele de GPT-1.

La 5 ianuarie 2021, OpenAI a lansat DALL-E, o inteligență artificială capabilă să genereze o imagine pe baza descrierii unui utilizator.

În noiembrie 2022, OpenAI a lansat - spre surprinderea propriilor angajați - ChatGPT, unul dintre cele mai avansate modele de inteligență artificială de până acum: un chatbot capabil să genereze text la cerere folosind inteligență artificială avansată, scenarii, versuri, povești și prezentări.

Lansarea ChatGPT - care a fascinat și îngrozit în același timp milioane de oameni - a adus-o rapid pe Altman în prim-planul atenției publice. De asemenea, s-au făcut pentru ca acesta să se întâlnească cu politicieni și legislatori pentru a lucra la siguranța IA și la activitatea de aliniere.

Altman a declarat că cele mai recente și cele mai avansate versiuni ale ChatGPT vor fi lansate foarte treptat pentru ca oamenii, instituțiile și factorii de decizie politică să se familiarizeze cu acesta, "să se gândească la implicații, să simtă tehnologia, să înțeleagă ce poate face și ce nu poate face", a spus el.

El consideră că revoluția declanșată de "inteligența generală artificială" (IGA) este "de neoprit".

Într-un eseu intitulat "Legea lui Moore pentru orice", Altman a scris că progresul tehnologic pe care IGA îl va aduce în următorii 100 de ani "va fi mult mai mare decât tot ceea ce am realizat de când am controlat focul și am inventat roata".

Concediat de OpenAI, angajat de Microsoft

În noiembrie 2023, lumea inteligenței artificiale a fost șocată de faptul că Altman a fost forțat să plece de către consiliul de administrație de la OpenAI, care a susținut că acesta "nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale" cu consiliul de administrație, care și-a pierdut încrederea în capacitatea sa de a conduce OpenAI.

În zilele care au urmat, peste 700 din cei 770 de angajați ai OpenAI au semnat o scrisoare prin care amenințau că vor părăsi compania dacă nu va fi repus în funcție, potrivit Financial Times, care citează persoane familiare cu această chestiune.

Altman a fost angajat rapid de Microsoft, care investise deja miliarde de dolari în OpenAI, pentru a conduce o "nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale".

Sam Altman este cunoscut și pentru eforturile sale altruiste. În vârstă de 38 de ani, acesta și-a arătat sprijinul pentru un venit universal de bază, o politică care ar oferi un venit minim garantat tuturor cetățenilor, și a criticat inegalitatea veniturilor în industria tehnologică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE