Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sebastian Burduja, victima unui deepfake. Imaginea ministrului, folosită pentru promovarea unei escrocherii

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost victima unei tentative de deepfake, prin care se încearcă atragerea oamenilor într-o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL.

Pe rețelele de socializare a fost lansat un clip video fals, care îl prezintă pe ministrul Energiei încurajând cetățenii să investească într-o schemă fictivă, pentru a obține câștiguri imediate.

La o analiză atentă se poate observa că vocea ministrului este distorsionată, iar mișcările feței arată nenatural.

Sebastian Burduja a anunțat luni că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în acest caz.

”Am fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea și vocea mea, pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă” - se arată într-un comunicat transmis de ministru.

Acesta atrage atenția că nicio companie serioasă nu solicită plăți prin linkuri postate pe rețelele sociale.

Ce este Deepfake

Tehnologia Deepfake este tot mai des întâlnite în ultimii ani. Aceasta presupune crearea, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a unor materiale video sau imagini sintetice care, la prima vedere, par reale.

Unii îl folosesc pentru distracție, deoarece este baza aplicațiilor de schimb de fețe și a multiplelor filtre din social media, dar există și mai multe utilizări rău intenționate, de la videoclipuri false ale politicienilor la escrocherii.

De exemplu, de-a lungul timpului în spațiul digital au apărut imagini cu personalități precum foștii președinți americani Barack Obama sau Donald Trump, fosta regină a Marii Britanii Elisabeta a II-a, Papa Francisc, ori actori precum Tom Cruise. Niciuna dintre aceste imagini nu este însă reală. Ele au fost create ajutorul inteligenței artificiale.

România are pregătită o lege pentru deepfake

În România, o nouă lege îi va obliga pe toți românii care realizează clipuri sau imagini cu ajutorul Inteligenței Artificiale să menționeze acest lucru pe ecran. Legea deepfake a fost adoptată în iunie 2023 în Senat și așteaptă votul în Camera Deputaților, pentru a putea fi ulterior promulgată.

Cei care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, spune că ”în contextul alegerilor, această lege este imperios necesară”.

Bogdan Ivan, despre legea deepfake: (Imaginile fale - n.r.) Sunt folosite de alte persoane cu scop clar de a discredita imaginea unei persoane publice, fie din zona administrativă, fie din zona privată. Acele persoane sau instituții care vor folosi genul acesta de imagini și vor discredita persoane fizice și juridice vor ajunge în situația în care pot fi amendate, iar conținutul va fi restricționat.

Sunt obligați să anunțe pe cel puțin 10% din suprafața clipului pe care îl vor posta faptul că este un conținut video imaginar și, în același timp, să folosească la începutul video-ului și la finalul său sintagma în care anunță acest lucru. Că acea persoane nu este cea adevărată care a spus sau a făcut lucruri reliefate în acel videoclip”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE