Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023, pro și contra AI. Anul în care UE a adoptat primul act normativ care reglementează utilizarea inteligenței artificiale

Inteligența Artificială a captat atenția publicului în 2023. Și asta se datorează lansării controversatului ChatGPT și apariției imaginilor tot mai complexe, generate de inteligența artificială. Beneficiile au fost resimțite în domenii precum medicină, transporturi și industrii. Însă au apărut și dezbateri despre riscurile aferente dezvoltării inteligenței artificiale.

2023 marchează, astfel, și momentul în care tot mai multe state au început să negocieze regulamente pentru noile tehnologii. Uniunea Europeană a adoptat primul act normativ din lume care reglementează utilizarea AI.

ChatGPT poate răspunde la întrebări dintre cele mai complicate și poate scrie chiar eseuri. Acest lucru a generat îngrijorări privind posibila compromitere a eticii academice. Universitățile au fost nevoite să se adapteze rapid după lansarea noului soft în noiembrie 2022. Sciences Po Paris din Franța este una dintre universitățile care au decis să interzică utilizarea ChatGPT și a altor instrumente care folosesc inteligența artificială.

Myriam Dubois-Monka, Universitatea Sciences Po Paris, Franța: Studenții nu au voie să folosească ChatGPT în lucrările academice. Punct. Iar dacă folosesc inteligența artificială, pot fi acuzați de plagiat, deoarece lucrarea nu le mai aparține și își pierd drepturile intelectuale asupra ei.

Pe de altă parte, există mulți profesori care cred că ChatGPT nu este un inamic al educației, ci poate fi chiar un aliat… dacă este folosit corect.

Balbir Barn, Universitatea Middlesex, Londra: Este important ca noi, academicienii, să-i învățăm pe studenții noștri cum să folosească aceste unelte în mod eficient, folosindu-și spiritul critic și cum să le recunoască limitele. Să se „înarmeze” cu ele, în loc să le privească drept lucruri pe care universitățile trebuie să le respingă.

Inteligența artificială se dovedește utilă și în artă

Imaginile generate cu ajutorul tehnologiei sunt tot mai complexe și mai realiste.

Totuși, în aprilie, o poză cu papa Francisc în geacă a stârnit dezbateri privind pericolele la care suntem expuși odată cu perfecționarea deepfake-urilor.

În pictură, în schimb, mulți artiști se bucură de beneficiile noilor tehnologii. Un fost cercetător american, devenit artist, a creat un robot care să-l ajute să picteze.

Sougwen Chung, artist: Îmi place să cred că, în cadrul sistemului, robotul este conștient de poziția mea, de poziția pensulei mele și chiar de răspunsurile mele biologice. Orice date ai introduce, el e dependent de mine și de picturile mele.

Inteligența artificială a jucat, și în 2023, un rol cheie în medicină

La Universitatea Lund din Suedia, roboții sunt antrenați să ajute radiologii în detectarea tumorilor. Astfel, timpul de interpretare a radiografiilor poate fi redus cu până la 44%.

Kristina Lång, Universitatea din Lund, Suedia: Se poate vedea că Inteligența Artificială a indicat iregularități pe imagine în zona aceasta și a acordat un punctaj zonal. 81 este un punctaj ridicat. După ce am făcut o evaluare, am găsit un cancer invaziv de cinci milimetri.

În decembrie, instituțiile Uniunii Europene au ajuns, în premieră mondială, la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. UE vrea să se asigure că sistemele AI folosite în interiorul blocului sunt sigure, transparente și nediscriminatorii.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene: Prioritatea noastră numărul 1 este de a ne asigura că inteligența artificială se dezvoltă în așa fel încât să servească omului, cu transparență și responsabilitate. 

Și alte mari economii ale lumii au urmat exemplul Uniunii Europene. Statele Unite, Marea Britanie, China, dar și coaliții globale ca Grupul celor 7 au început să negocieze posibile reglementări ale inteligenței artificiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE