Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou filtru de înfrumusețare a devenit viral pe TikTok. Cercetătorii avertizează însă cu privire la efectele periculoase ale acestuia

Publicat de: Euronews

Un nou filtru de înfrumusețare a devenit viral pe aplicația TikTok în ultimele săptămâni. „Bold Glamour” a fost descărcat de peste 16 milioane de ori de la lansarea sa, luna trecută. Cu toate că este prezentat însă ca un filtru de înfrumusețare, cercetătorii din domeniul inteligenței artificiale atrag atenția cu privire la capcanele din spatele acestuia.

Spre deosebire de alte filtre foto, Bold Glamour nu suferă modificări atunci când există prea multă mișcare sau dacă o mână trece prin dreptul feței utilizatorului. Purtătorul de cuvânt al TikTok, Alexa Youssefian, a refuzat să discute despre tehnologia din spatele filtrului, dar utilizatorii și cercetătorii spun că filtrul citește tonurile pielii și culoarea părului oamenilor, apoi determină cantitatea de machiaj, de umplere a buzelor și de strângere a pielii care trebuie aplicată pentru un anumit look.

„Se pare că filtrul a folosit fața lui Kylie Jenner ca model pentru un algoritm de învățare automată și apoi a amestecat fața ei cu a mea”, a declarat Laura Gouillon, creatoare de filtre pentru rețelele de socializare, pentru The Washington Post.

Luke Hurd, care creează filtre Snapchat și Instagram, a scris pe Twitter că efectul Bold Glamour folosește învățarea automată (machine learning). „Ei folosesc ceva numit Generative Adversarial Network”, a spus acesta. „Asta înseamnă că iau o imagine a utilizatorului și apoi o compară cu un set de date cu alte imagini și apoi redesenează fața ta, pixel cu pixel”.

Pericolele din spatele filtrelor de tipul Bold Glamour

Videoclipurile cu Bold Glamour pot fi postate pe internet fără o etichetă care să semnifice faptul că utilizatorul a aplicat efectul hiperrealist, iar cercetătorii au avertizat că va fi din ce în ce mai greu să distingi ce este real și ce nu este real pe internet.

„Efectul Bold Glam este un semn că, foarte curând, tehnologia care creează deepfakes poate fi, de asemenea, generalizată”, a declarat Memo Akten, profesor la Universitatea California. „Asta nu înseamnă că acea tehnologie va fi lansată, ci doar că este un semn că poate fi lansată”, mai spune acesta, potrivit The Post. Deepfake-urile folosesc inteligența artificială pentru a realiza trucaje video.

În afară de preocupările tehnologice pe care le-a ridicat filtrul, Bold Glamour poate avea de asemenea efecte psihologice negative asupra utilizatorilor, așa cum susține Linda Charmaraman, cercetător științific principal la Wellesley Centers for Women.

„Filtrele de frumusețe folosite fără supraveghere și apoi internalizate de persoanele tinere sunt îngrijorătoare”, a declarat Charmaraman. „Filtrul Bold Glam este foarte realist și este mai puțin evident că este un filtru. Tocmai de aceea ar putea fi dăunător pentru stima de sine a utilizatorilor mai tineri, în special a femeilor”.

„Este un pas spre lumea pe care am văzut-o în filmele SF în care nu mai putem spune ce este real”, a spus Akten. „Nu vom mai ști ce să credem sau în cine să avem încredere”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE