Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Directorul FBI, avertisment despre Tik Tok. China ar putea folosi aplicația pentru spionaj

Directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) a avertizat că rețeaua Tik Tok a generat îngrijorări privind securitatea națională. Chris Wray a precizat că aplicația populară pentru distribuirea de clipuri video este controlată de Guvernul chinez care „nu împărtășește valorile” Statelor Unite.

Șeful FBI și-a exprimat îngrijorare întrucât China are capacitatea de a controla algoritmul de recomandări al rețelei Tik Tok ceea ce îi permite „să manipuleze conținutul și dacă vrea, o poate folosi pentru a influența operațiunile”. Totodată, Wray a afirmat că Beijingul ar putea folosi aplicația pentru a colecta date utilizatorilor în așa fel încât să poată fi folosite în operațiuni de spionaj, relatează AP.

„Toate aceste lucruri sunt controlate de un Guvern care nu ne împărtășește valorile și și care are o misiune care este în mare dezacord cu interesul Statelor Unite. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze", a declarat Wray într-un discurs susținut la Facultatea de Politici Publice a Universității din Michigan.

Îngrijorările șefului FBI referitoare la rețeaua Tik Tok au fost unul dintre subiectele dezbătute în cadrul audierilor din Congresul SUA.

De altfel, în 2020, administrația Trump a amenințat că va interzice Tik Tok în Statele Unite din cauza influenței Chinei și a exercitat presiuni asupra companiei ByteDance să vândă aplicația unei companii americane.

Oficialii americani și proprietarii Tik Tok sunt acum în discuții pentru a ajunge la un acord prin care ă fie eliminate îngrijorările exprimate de serviciile de informații ale Statelor Unite.

„Așa cum a precizat anterior directorul Chris Wray, contribuția FBI este luată în considerare ca parte a negocierilor noastre în desfășurare cu Guvernul SUA.

Deși nu putem comenta detaliile acestor discuții confidențiale, suntem încrezători că ne aflăm pe cale să soluționăm pe deplin toate preocupările rezonabile ale securității naționale a SUA și am făcut deja pași importanți”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Brooke Oberwetter.

Tik Tok este deținută de compania ByteDancel, cu sediul în Beijing. Reprezentanții firmei au precizat vineri că ByteDance respectă legislația SUA. Cu prilejul audierilor în Senatul SUA, șeful de operațiuni al Tik Tok, Vanessa Pappas, a dat asigurări că Guvernul chinez nu are acces la datele Tik Tok, iar compania a pus „niciodată” la dispoziție datele autorităților comuniste chineze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE