Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Oana Stoica

Platforma TikTok ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană în cazul în care compania chineză de social media nu își accelerează până în septembrie eforturile de a respecta legislaţia UE.

Afacerea TikTok trebuie să fie în linie cu legea privind serviciile digitale (DSA) cu mult înainte de termenul limită stabilit la 1 septembrie, l-a informat oficialul UE, Thierry Breton, pe directorul companiei chineze, într-un apel video, potrivit Agerpres.

TikTok spune că va respecta legea

Legea privind serviciile digitale (DSA) impune o listă lungă de reguli pentru platforme, în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancţiuni pentru a ne proteja cetăţenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislaţiei”, a declarat Breton.

TikTok a răspuns că va respecta DSA şi, de asemenea, a subliniat eforturile sale de a respecta întreaga legislaţia UE, inclusiv reglementările GDPR şi Codul de bune practici privind dezinformarea.

„Siguranţa utilizatorilor noştri este extrem de importantă”, a scris într-un mesaj pe Twitter, Caroline Greer, director de politici public la TikTok, deţinută de conglomeratul tehnologic chinez ByteDance.

Presiunile au crescut asupra TikTok, după ce a recunoscut luna trecută că unii dintre angajaţii săi au accesat inadecvat datele de utilizator TikTok a doi jurnalişti, pentru a încerca să identifice sursa informaţiilor dezvăluite de presă.

„Cu cât audienţa are o vârstă mai mică, cu atât este mai mare responsabilitatea. Nu este acceptabil ca în spatele unor dispozitive aparent inofensive şi amuzante, utilizatorii au nevoie de doar câteva secunde pentru a accesa conţinut nociv, care uneori ameninţă viaţa”, a spus Breton.

Printre sancțiuni, interzicerea în UE

Acesta a adăugat: „DSA include sancţiuni descurajatoare, inclusiv interzicerea în UE în cazul unor încălcării repetate severe care ameninţă viaţa sau siguranţa oamenilor.”

Directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, s-a întâlnit la Bruxelles cu oficiali UE, inclusiv cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă şi vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Şeful TikTok a încercat să reasigure UE că va respecta reglementările blocului comunitar şi angajamentele privind viaţa privată şi siguranţa copiiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE